09 [AUG 17] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 09 august 2017

Cum este executată o primărie bucată cu bucată

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
1 vot 935 vizualizari 0 comentarii

Primăria comun­ei Lopătari trece printr-o situaţie fără precedent, după ce un proiect cu fonduri europene, compromis în urmă cu 13 ani de fostul primar aduce acum instituţia în situaţia de a fi executată silit. Totul a pornit în 2004, când administraţia locală a cîştigat un proiect SAPARD. Cu banii din proiect a fost reabilitat un drum comunal, doar că, un an mai târziu, drumul a fost deteriorat de inundaţii.      
Asta nu i-a împiedicat pe primarul de la acea vreme și pe constructor să prezinte documente false în care arătau că totul în teren este așa cum scrie în proiect, adică drumul este complet reabilitat.

Unul greşeşte, altul plăteşte
O anchetă a procurorilor anticcorupție a scos la lumină adevărul şi le-a adus o condamnare fostului primar, constructorului și dirigintelui de șantier. Mai mult de atât, proiectul a fost anulat. Primăria Lopătari a fost obligată să returneze banii, circa 13 miliarde de lei vechi. A trecut timpul, procesele au continuat, în timp ce vinovații condamnați au fost, la rândul lor, obligați la plata unor daune. Chiar și așa, administrația locală s-a trezit cu bunurile sub sechestru și scoase la licitație. În această vară, Primăria a pierdut la o licitație un autoturism relativ nou, iar zilele acestea urma o nouă etapă a executării silite. De data aceasta, la vînzare, cu un preț la un sfert din valoarea evaluată, au fost scoase un tractor cu remorcă și un buldoexcavator. Pe ultima sută de metri, responsabilii Primăriei au găsit o soluție împreună cu conducerea Administrației Județene a Finanțelor Publice.   
"Soluţia prin care putem scăpa de executarea silită este eşalonarea datoriei. Am fost şi am discutat pentru eşalonare la Administraţia Finanţelor Publice. În cîteva zile o să facem un acord cu Finanţele, în sensul că ei îmi vor da o dispoziţie şi în momentul acela se stopează executarea silită, urmînd ca noi, în cinci ani, să plătim suma datorată", a explicat primarul comunei Lopătari, Vasile Lefter.
Bugetul, văduvit de banii pentru investiţii

Pentru Primăria Lopătari și pentru comunitate, plata sumelor, chiar și eșalonate pe o perioadă de cinci ani, înseamnă o împovărare a bugetului local. "Sperăm să ieşim bine din această situaţie, pentru că aceste eşalonări de plată ne afectează foarte serios. 2,5 miliarde de lei vechi pe an, pentru o comună înseamnă reabili­tarea unei şcoli, de exemplu, a unei grădiniţe sau 3 kilometri de drum", a subliniat primarul Vasile Lefter. Dincolo de plățile la care a fost obligată, primăria Lopătari a rămas și cu interdicția de a mai accesa fonduri de la instituția care a finanțat proiectul compromis în 2004.  



Etichete: bucată |  bucată |  executată |  prima |  primărie
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

17 aug 2017 [20:10]  ACTUALITATE BUZAU

Apa meteorica decide dacă Ciolacu e președinte

461 vizualizari Citeste tot
17 aug 2017 [13:54]  ACTUALITATE BUZAU

Revine canicula

235 vizualizari Citeste tot
17 aug 2017 [11:21]  MONDEN VRANCEA

Spectacol inedit în Vrancea

995 vizualizari Citeste tot
17 aug 2017 [07:52]  ACTUALITATE BUZAU

Spulberata pe trecerea de pietoni de un BMW

401 vizualizari Citeste tot
16 aug 2017 [11:19]  MONDEN BUZAU

Adina Răducan cântă cu Călin Geambașu

722 vizualizari Citeste tot
13 aug 2017 [13:48]  ACTUALITATE BUZAU

Accident cu șase victime la Șarînga

2514 vizualizari Citeste tot

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU