09 [AUG 18] ACTUALITATE Buzau
Joi, 09 august 2018

Cum au produs niste peşti mici un scandal mare

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
1 vot 1884 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

O mînă de peştişori morţi, un apel la 112 şi un comunicat de la Prefectură, emis într-o duminică, la ceas de seară, scot la iveală cît de departe se află această ţară de ceea ce înseamnă protejarea mediului, dar şi funcţionalitatea unor instituţii publice. Totul a început duminica trecută, atunci cînd un comunicat de la Instituţia Prefectului invada căsuţele de e-mail ale jurnaliştilor din presa locală. Din text transpare ideea că pîrîul Sărata, care tranzitează staţiunea Monteoru, era epicentrul unei poluări care a avut drept rezultat moartea unor peşti.  

În fapt, chiar comunicatul explică faptul că peştii erau, totuşi, nişte peştişori, iar cantitatea era de circa 3 kilograme. Iar cauzele puteau fi deversarea unor substanţe toxice, şi/sau lipsa oxigenului din apă. Cît de grav era evenimentul nu rezultă, dar operaţiunea de imagine declanşată de o specialistă în mediu, anume prefectul Carmen Ichim, şi-a atins scopul. Duminică seara, toate siteurile de ştiri locale anunţau alerta care a cuprins Prefectura şi alte instituţii, iar d-na Ichim era la post, stînd de veghe.  

Apoi au fost bîlbele...

La două zile după eveniment, presa a aflat de la Direcţia Apelor Ialomiţa- Buzău, prin vocea Marianei Lăcătuş, care a declarat pentru Focus FM că: „S-au analizat, pînă în prezent, amoniul, azotul total și detergenții. Aceștia au ieșit, în amonte de stațiune, în valori de limite normale, iar în cele două secțiuni - zona Hotel „Ceres" și zona Restaurant „Cazino" - au ieșit depășiri ale acestor parametri.” 

Administratorul unui complex turistic a fost obligat să ia măsuri pentru a bloca deversări ulterioare în apa rîului Sărata, transmitea d-na Lăcătuş. „Este vorba de deversare de ape menajere. Deja s-a impus administratorului restaurantului „Cazino" blindarea unei evacuări care a fost constatată în zona malului drept al râului. Deja colegii noștri au fost pe teren. S-au luat probe în data de 3 august, au revenit și ieri pe teren, au luat alt rând de probe, dar, totodată s-a impus și blindarea conductei de evacuare a restaurantului pentru că era sursa din care se suspecta a fi evacuate ape menajere”, a explicat Mariana Lăcătuș.
 
Pe de altă parte, oxigenul din apă este foarte scăzut, iar aceasta poate fi, de asemenea, o cauză probabilă a mortalității vietăților din apă: „De asemenea, a mai fost analizat și oxigenul dizolvat. Acesta este un parametru care la fel poate influența mortalitatea piscicolă și oxigenul are valorile mai mici decât cele normale, lucru influențat de debitul scăzut de pe rîu, atît în cele două secțiuni din stațiune, cît și în cea din amonte de stațiune. Oxigenul dizolvat prezintă ușoare scăderi față de valorile normale”, a mai declarat purtătorul de cuvînt al Administrației Bazinale Buzău-Ialomița. Aşadar aveam doi vizaţi dintre care unul principal şi anume Hotel Cazino, societate căreia „s-a impus și blindarea conductei de evacuare a restaurantului pentru că era sursa din care se suspecta a fi evacuate ape menajere”.

Ce-a spus, iniţial, Musceleanu

Contactat telefonic, Constantin Musceleanu, managerul restaurantului „Cazino” din Sarata Monteoru a declarat pentru reporterii „Şansa Buzoiană“ că totul este „o răutate“. Se întîmpla marţi seară: „Este o răutate! Nu știu cine a provocat-o, dar eu vă spun că nu am nici o conductă de deversare în pîrîu. Canalizarea restaurantului nu dă în pîrîu. Voi cere și o anchetă dacă nu se încetează cu această răutate.” Managerul a mai spus că, deși nu s-a aflat în zonă, la momentul prelevării probelor de apă, autoritățile de control i-au cerut ca lunea viitoare să se prezinte cu actele firmei, în vederea clarificării situației.

Alte explicaţii de la „Ape“

Solicitată să comenteze cele afirmate de Musceleanu, purtătoarea de cuvînt de la Apele Române a completat că de fapt conducta respectivă era nu de la restaurant, ci de la autoservire, dar că restul declaraţiei oferite rămîne valabil. 

Musceleanu revine şi admite 

Întorcându-ne la Constantin Musceleanu acesta a admis în final că a fost vorba despre o conductă pentru ape pluviale pe care se scurgea doar apa folosită pentru spălatul mîinilor de către personalul de la autoservire. „A fost o conductă despre care eu nu ştiam. M-am dus şi le-am zis celor de la autoservire să o scoată din pămînt, să o dezafecteze. Era doar pentru spălat pe mîini. La autoservire nu se spală vase sau tacîmuri pentru că sînt de unică folosinţă. Am fost chemat luni cu actele firmei la Garda de Mediu. Nu ne-a amendat nimeni."

Fapt confirmat şi de oficialii Gărzii de Mediu care a afirmat pentru „Şansa Buzoiană“ că, într-adevăr, „Constantin Musceleanu a fost chemat cu actele firmei dar nu s-a luat nici o măsură la sesizarea Apelor Române, pentru că n-au venit rezultatele analizelor", după cum a zis Gheorghe Sigaciu, reprezentantul acestei instituţii.

Dar „Ceres“?

În ceea ce-i priveşte pe cei de la Ceres Monteoru, a doua societate vizată, în cazul respectiv, Apele Române n-au constatat probleme, în schimb Garda de Mediu a amendat societatea că nu avea contract valabil de vidanjare a sitelor de filtrare de la restaurantul ansamblului cu 10.000 ron, plătibil 2.500 în 48 de ore. Directorul Ceres, Sorin Condrache, a declarat pentru reporterii ziarului nostru că va plăti amenda şi gata. 

Aşadar, avem aici o operaţiune de imagine, bîlbe ale autorităţilor, dar şi ale potenţialilor poluatori. Efectele, în cazul de faţă, au fost minore; o casoletă de hamsii moarte. Adevărata problemă e însă alta. În pîrîul Sărata şi nu numai se deversează în draci, dar nimeni nu ştie nimic, deşi mulţi vorbesc despre.


Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU