ACTUALITATE
Curs valutar:
4.7205
4.1484
26 iunie 2019 Ultimul update: 11:45
29 [SEP 18] ACTUALITATE Buzau
Sâmbătă, 29 septembrie 2018

Cum afecteaza sanatatea schimbarile bruste de temperatura

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
1 vot 1227 vizualizari 0 comentarii

Dimineața început de iarnă, iar la miezul zilei o toamnă blândă. De cîteva zile avem două anotimpuri în aceeași zi. Gradele urcă și coboară în termometre de la o oră la alta, iar trecerea bruscă de la zile aproape caniculare la un frig neașteptat pentru data din calendar a arătat din nou cît de vulnerabili suntem în fața capriciilor naturii. Cu toții am resimțit șocul și am fost nevoiți să ținem pasul cu schimbarea vremii, trecînd de la tricou cu mânecă scurtă direct la geacă și chiar la fular. Însă, organismul uman nu se poate adapta atît de repede la schimbările bruște de temperatură. Așa că persoanele  care se știu predispuse la răceli au apelat deja la metodele pe care le știu ca să țină boala departe. Iată câteva declarații ale buzoienilor:

Cam greu, dar asta este, ce să facem? Ne acomodăm. Săptămâna trecută era bine pe vremea aceasta, era foarte cald, era frumos, la tricou, cu mâneca scurtă și pantaloni scurți. Astăzi luăm hăinuțe."

„Greu, prefer să-mi fie cald decât să-mi fie frig. M-am îmbrăcat acum foarte bine."

„La o anumită vârstă ne mai afectează. Oasele, mai avem anumite dureri. Le mai tratăm. Un ceai, am pregătit niște cătină cu miere pentru anotimpul acesta, dar încă nu am luat. Urmează, mai de la întâi octombrie."

„Am întâlnit persoane ieri care nu mai puteau, tremurau, eu eram într-o bluză. Și dânsele cu geacă și tremurau."

Cei mai expuși la îmbolnăvirile timpurii sunt copiii. Ei sunt obligați să treacă acum aproape prin două anotimpuri în doar câteva ore. Dacă dimineața , când pleacă spre școală, trebuie să poarte geci și căciuli, la prânz, când merg spre casă, au doar bluze cu mâneci scurte.

În primul rând să se îmbrace adaptat temperaturii mediului extern pentru că dimineața, seara, noaptea este foarte, foarte rece și trebuie să ai o vestimentație corespunzătoare. Peste zi se face foarte cald și există riscul fie să transpirăm, fie să tremurăm, deci trebuie adaptată îmbrăcămintea. Mă gândesc în mod special la copiii care frecventează colectivitățile preșcolare și școlare, pe care părinții au tendința să-i înfofolească dimineață și pe care-i iau transpirați la prânz și, uite așa, copilul reușește să contacteze ușor tot felul de viroze și să scadă imunitatea",a declarat, pentru Focus FM Regional. medicul epidemiolog Carmen Scîntei de la DSP Buzău.

Deja medicii de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Buzău se confruntă cu zeci de prezentări pe zi, iar mulți dintre pacienți rămân și internați câteva zile.

„A debutat sezonul răcelilor, au început colectivitățile, a început școala, au început grădinițele, s-a schimbat puțin și vremea și virusurile s-au activat, s-au reactivat. Sunt destul de multe prezentări la camera de gardă. Au început virozele respiratorii, nu s-au terminat virozele digestive, sunt încă destul de multe viroze digestive, mulți vin cu vărsături, cu diaree. Au fost toată vara, acum au început colectivitățile și se transmit foarte ușor în colectivități. Se fac în jur de 8, 9, 10 internări în fiecare zi. În fiecare gardă sunt internări, dar sunt cazuri oarecum ușurele, stau puțin, 2, 3 zile și încercăm să-i trimitem acasă pentru continuarea tratamentului pentru că nu necesită tratament foarte agresiv. Nu au fost cazuri extrem de grave, într-adevăr, au început pneumoniile și acestea au nevoie de timp mai mult de tratament", a spus pentru aceeasi sursa medicul Alina Iordache, șef Secție Pediatrie Spitalul Județean Buzău.

Debutul timpuriu al virozelor a fost cauzat de faptul că organismul uman nu a avut timp să se adapteze la temperaturile mai scăzute astfel încât să poată lupta împotriva răcelilor.

„Am constatat că în ultima vreme, probabil pe fondul acestei treceri bruște de la cald la frig, virozele s-au înmulțit, tocmai pentru că organismul uman nu a avut timp să se pregătească pentru această vreme mai răcoroasă. În permanență, trebuie să fim pregătiți pentru a preîntâmpina orice lucru neplăcut pentru organism și lucrul acesta îl putem face cu o alimentație corectă, făcând mișcare multă în aer liber și, sigur, păstrând regulile de igienă cele mai simple reguli, tocmai pentru a ne feri de îmbolnăviri.", a declarat medicul internist Karmencita Pricop.

Până acum, la Buzău, s-au înregistrat doar afecțiuni repiratorii ușoare și foarte puține cazuri de pneumonie ceea ce a permis medicilor să prescrie tratamente ce pot fi urmate cu ușurință la domiciliu. 

Etichete: afecteaza |  bruste |  sanatatea |  schimbarile |  temperatura
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

24 iun 2019 [09:37]  MONDEN BUZAU

24 iunie: E zi mare la români!

248 vizualizari Citeste tot
24 iun 2019 [08:58]  MONDEN BUZAU

Buzoianul nostru, dublu campion balcanic

309 vizualizari Citeste tot
22 iun 2019 [10:28]  ACTUALITATE BUZAU

Pestă porcină la Cochirleanca

262 vizualizari Citeste tot

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU