24 [AUG 18] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 24 august 2018

Cum a devenit Buzăul raiul cazinourilor

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
5 voturi 3445 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Buzăul a devenit în ultima vreme raiul caselor de pariuri şi al cazinourilor. Afacerile de acest tip prosperă pentru că, aproape zilnic, în peisajul cotidian mai apere cîte un astfel de "aşezămînt". Pe Unirii, de pildă, recent a fost desfiinţat un magazin alimentar şi s-a înfiinţat un cazinou. Astfel, municipiul reşedinţă de judeţ apare ca un Las Vegas în miniatură, iar dacă am face proporţiile matematice, cu siguranţă că Buzăul ar avea mai multe cazinouri pe metrul pătrat decît Vegasul sau Monaco.
 
Desigur, întrebarea de bază este cum e posibil să se înmulţească într-un oraş relativ sărac cazinourile care, teoretic, reprezintă destinaţia oamenilor bogaţi şi, mai ales, ce efecte are acest fenomen asupra comunităţii?  Răspunsul la aceste întrebări este înfiorător. Înmulţirea acestor tipuri de afaceri poate, pe termen mediu, afecta grav comunitatea. Psihologii susţin că oferta din ce în ce mai mare atrage majoritar generaţiile tinere din zonele sărace ale societăţii, dar şi din cele bogate. Oamenii ajunşi să practice aceste forme de distracţie devin, la un moment dat, dependenţi de jocuri. Iar acesta este cel mai mare pericol.  

Ce spun medicii

Din punct de vedere medical, dependenţa unor nărăviţi ai jocurilor de noroc nu trebuie prea mult explicată. Pe această temă medicul psihiatru Maria Cristache a transmis, pentru Şansa Buzoiană, că, într-adevăr, dependenţa de jocuri de noroc e la fel de periculoasă ca alcoolismul sau dependenţa de substanţe psihotrope: "Avem numeroase exemple de oameni care s-au sinucis ori şi-au ratat carierele şi şi-au ruinat familiile din cauza acestei dependenţe. Avem şi la Buzău cîteva exemple notorii de oameni care s-au nenorocit şi au ajuns chiar în puşcărie din cauză că au trebuit să fure bani pentru a-şi hrăni dependenţa de păcănele“.

Pericol social!

Aceeaşi sursă a mai declarat că înmulţirea acestor tipuri de afaceri reprezintă un pericol social, mai ales pentru adolescenţi şi tineri. "Sînt copii sau adolescenţi care fug de la şcoală ca să meargă la păcănele. Cu consecinţele pe care le înţeleg cu toţii. Oferta foarte mare existentă la Buzău, şi nu numai corupe, pur şi simplu, mai ales generaţiile tinere, în special de medii social sărace, pentru că atît aceste cazinouri, cît şi casele de pariuri, ori loteria crează iluzia îmbogăţirii peste noapte. Din păcate, la nivel naţional nu a existat o dezbatere publică pe această temă." La toate cele spuse de medicul Maria Cristache se mai pot adăuga şi alte pericole. Dacă avem această realitate, vizibilă cu ochiul liber, atunci, autorităţile atît cele locale, cît şi centrale, vor trebui, în final, să ia în calcul rezolvarea acestei situaţii, extrem de periculoase pentru societate şi pentru viitorul comunităţii. Din păcate, pînă azi, nimeni n-a făcut nimic pentru schimbarea legilor, astfel încît pericolul să fie diminuat.  

Ce s-ar putea face

De pildă, autorităţile locale, recte, Primăria, nu pot interveni în reducerea înmulţirii acestor afaceri. Afaceri în care se învîrt sume colosale de bani, care, de multe ori sînt şi necurate, dar asta e o altă problemă. Mingea se află, aşadar, la legiuitori. Astfel că subiectul trebuie aprofundat, deşi este foarte delicat pentru că, aşa cum spuneam, interesele financiare pe această zonă sînt extrem de mari.Voteaza articolul: bun: 5  |  slab: 0   5

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU