20 [SEP 18] ACTUALITATE Buzau
Joi, 20 septembrie 2018

Cum a apărut şirul de atacuri violente în Buzău

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
0 voturi 2046 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Buzăul a fost scena unor evenimente deosebit de violente derulate pe parcursul a doar zece zile, timp în care au avut loc patru atacuri cu aspect interlop şi  care au înspăimîntat opinia publică. În mod evident, orice cetăţean îşi pune problema: din care cauză oraşul a avut parte de o concentrare atât de mare de momente sîngeroase? Mai mult, buzoienii se întreabă dacă nu cumva municipiul reşedinţă de judeţ, scutit în ultimii ani de astfel de manifestări nu este luat încet, încet sub stăpînirea unor bande agresive? 

Fără pretenția de a face o analiză simandicoasă a situației totuși unele aspecte se pot observa fără efort.

1) Într-adevăr, ultimele zile au fost marcate de evenimente extrem de violente în cascadă care s-au lăsat cu mult sânge. Și cu „spectacolul” aferent descris de presă din abundență, ceea ce a produs panică pentru buzoieni.

2) Dincolo de imagi­nile înspăimântătoare, de natură a crea mare indignare publică, se observă totuşi că „eroii poveştilor” s-au ales cu răni multe, dar superficiale. Ceea ce nu înseamnă că trebuie să ne liniştim pe ideea că s-a dat cu cuţitul, dar, a curs sînge, dar n-a murit nimeni.

3) Majoritatea suspecţilor au fost prinşi de Poliţie, dar procurorul de caz a dispus doar „control judiciar”, spre indignarea oamenilor simpli care au văzut sînge, scandal, săbii ninja, macete, cuţite, spraiuri lacrimogene şi chiar pistoale cu gaze. Plus fotografii şi filmări cu tipi fioroşi care ne rîd în nas în faţa camerelor de luat vederi. Starea de frustare a oamenilor şi a poliţiştilor devine astfel de înţeles. Cum adică nişte interlopi sînt plasaţi doar sub control judiciar după atîta scandal? Oare mai suntem în siguranţă noi şi copiii noştri pe stradă? Întrebări, evident, logice şi de bună credinţă. 

Unde suntem astăzi 

Bineînţeles că la aceste întrebări există şi răspunsuri mai mult sau mai puţin punctuale, dar acestea trebuie oferite oamenilor de specialişti în domeniu. 

Ca jurnalişti ne limităm la a observa următoarele: 

a) Scandalurile au produs mult sînge, dar încadrările juridice ale faptelor sunt subţiri. De pildă, în cazul din Dorobanţi au fost geamuri sparte şi alte pagube materiale, deşi s-au scos macete şi bastoane telescopice nimeni n-a fost rănit direct. Victima s-a rănit singură, tăindu-se într-un geam spart. Asta nu înseamnă că lucrurile n-au fost extrem de grave; avem un atac de tip mafiot produs ziua în amia­za-mare, într-o zonă oarecare centrală.

b) La fel şi în  cazul de  vizavi de Şcoala 5 şi chiar în răfuiala de la clubul Aftercity, declaraţii ambigue ale unor victime date în scris la anchetă şi nu în faţa presei (taxa de protecţie, pe care n-o mai susţine nimeni, spre exemplu).

c) Nici victimele şi nici agresorii nu sunt „uşă de biserică”. Dimpotrivă, iar conflictele sunt nişte răfuieli personale mai vechi sau mai noi. De pildă, în cazul din Dorobanţi s-a conturat existenţa unui conflict mai vechi între grupările lui Dolar şi Kent împreună cu proprietarul localului, un cetăţean poreclit „Păcală” vs Edison  Marinescu, fiul lui Nixon.  

Aşadar, în acest caz procurorul mai să-i dea dreptate şi pe cine să pro­pună spre arestare? Care-i mai vinovat decît celălalt? 

De asemenea, la fel stau lucrurile şi în cazul scandalului de vizavi de Şcoala nr. 15. Acestea sunt faptele. De ce Parchetul a decis ca în toate aceste cazuri cei implicaţi să primească „doar control judiciar” fără măcar să fie prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi. Asta ar trebui să explice procurorii. Măcar printr-un comunicat de presă deoarece opinia publică este curioasă şi aşteaptă o explicaţie. 

Tinerii lupi se pregătesc de luptă 

În final, mai trebuie spus că într-adevăr există un pericol. Edison este ceea ce se poate denumi un „lup tînăr”. El pare educat mental şi fizic să devină un lider interlop şi să ocupe terenul gol. Vechii interlopi cu nume cunoscute între care şi tatăl său au dispărut sau sînt gravi bolnavi. Astfel că din luna iulie Edison a început să producă evenimente care să-l arate drept un nou şef al interlopilor buzoieni. Acti­vitate care i-a produs trei dosare penale în 3 luni. Şi e de aşteptat să mai producă şi altele, iar cazul din Dorobanţi face parte din „planul de acţiune”.

Lege slabă

Finalmente, mai e de observat că legile pe această zonă infracţională sunt extrem de slabe, parcă ar fi croite în formarea infracţională. O spun la unison toţi poliţiştii, procurorii, judecătorii şi alţi specialişti în Drept. Vede asta şi poporul. Aici lucrurile se complică, iar factorul politic care face legi ar trebui să sesizeze şi să ia măsuri în consecinţă. Pentru că de aceea i-au ales şi-i plătim regeşte.
Etichete: apărut |  atacuri |  Buzău |  violente |  şirul
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

16 apr 2019 [09:14]  MONDEN BUZAU

Un an de la nuntă. Cum a sărbătorit Bianca

346 vizualizari Citeste tot
15 apr 2019 [16:24]  ACTUALITATE BUZAU

Situație limită la Casa de Pensii

692 vizualizari Citeste tot
14 apr 2019 [09:11]  POLITIC BUZAU

A.N.I., primul meci al primăverii, scor 1-1

792 vizualizari Citeste tot
12 apr 2019 [08:13]  ACTUALITATE BUZAU

Student la Arhitectură,găsit spânzurat

719 vizualizari Citeste tot
11 apr 2019 [09:05]  MONDEN BUZAU

Doinița și Costi Ionița au filmat clip nou

659 vizualizari Citeste tot

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU