15 [IUN 17] ACTUALITATE Buzau
Joi, 15 iunie 2017

Cum a ajuns un buzoian într-o situaţie imposibilă

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
0 voturi 2336 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro

Buzoianul Nicolae Creţu şi-a construit în urmă cu cîţiva ani o casă pe strada Depoului, urmînd toate procedurile legale. Omul a obţinut autorizaţie de construire şi toate actele necesare, iar în anul 2009 a încheiat edificarea locuinţei. A omis însă o ultimă etapă pentru a fi cu totul în regulă, anume nu a solicitat autorităţilor legale competente, eliberarea unui certificat de recepţie a construcţiei.

Acum, el vrea să vîndă casa, dar nu are cum, pentru că nu o poate întabula la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, neavînd procesul verbal de recepţie în bază căruia ar fi putut obţine certificatul de edificare a construcţiei, necesar, potrivit ultimelor reglementări, la întabulare. Nicolae Creţu s-a adresat Primăriei, a făcut cereri peste cereri, a fost în audienţe, însă totul a fost în zadar pentru că nimeni nu l-a ajutat să obţină documentul, atît de important ce i-ar fi permis întabularea locuinţei şi ulterior vînzarea imobilului. El spune că a discutat cu persoane cu funcţii în Primărie, precum viceprimarul Ionuţ Apostu  arhitectul şef Victor Ţîrlea, dar degeaba pentru că  i-au fost invocate prevederile legale în vigoare, potrivit cărora ar fi depăşit demult termenul în care putea cere eliberarea certificatului de recepţie. “Este o problemă generală. Legea cadastrului a fost modificată în urmă cu doi ani şi pentru întabulare se cere acum certificatul de edificare a construcţiei, care poate fi solicitat în termen de 15 zile. Legislaţia nu ne permite eliberarea retroactivă a documentului. Am studiat, am analizat, nu putem să promovăm nici o hotărîre de Consiliu Local în acest sens. Sînt multe astfel de situaţii în Buzău, dar şi în ţară. Singura cale este să se adreseze instanţei”, a declarat viceprimarul Ionuţ Apostu. Cei cărora le-a cerut ajutorul nu au putut fi înduplecaţi nici cînd Nicolae Creţu le-a explicat că în acea perioadă a trecut prin momente dramatice avînd mai multe decese în familie şi că numai la hîrtii nu-i era gîndul.

Şanse minime şi în instanţă

În aceste condiţii omul nu poate face altceva decît să spere într-o modificare a legislaţiei în domeniu, care ar fi posibilă, aşa cum i-ar fi spus unii dintre cei cu care a discutat problema, ori să apeleze la Justiţie, pe calea unei acţiuni civile. Această din urmă variantă este însă una foarte costistoare. Un avocat pe care l-a consultat i-a explicat că ar fi vorba, pe lîngă onorariu şi de o taxă de timbru fosrte mare, iar şansele ca instanţa de judecată să oblige Primăria să elibereze documentul, nu sînt deloc mari.

Etichete: ajuns |  buzoian |  imposibila |  situatie
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

17 aug 2017 [20:10]  ACTUALITATE BUZAU

Apa meteorica decide dacă Ciolacu e președinte

460 vizualizari Citeste tot
17 aug 2017 [13:54]  ACTUALITATE BUZAU

Revine canicula

234 vizualizari Citeste tot
17 aug 2017 [11:21]  MONDEN VRANCEA

Spectacol inedit în Vrancea

994 vizualizari Citeste tot
17 aug 2017 [07:52]  ACTUALITATE BUZAU

Spulberata pe trecerea de pietoni de un BMW

400 vizualizari Citeste tot
16 aug 2017 [11:19]  MONDEN BUZAU

Adina Răducan cântă cu Călin Geambașu

721 vizualizari Citeste tot
13 aug 2017 [13:48]  ACTUALITATE BUZAU

Accident cu șase victime la Șarînga

2513 vizualizari Citeste tot

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU