22 [AUG 18] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 22 august 2018

Cu ochii pe promisiuni/ Panouri solare subvenţionate

Sorin Dinco alte articole de Sorin Dinco
0 voturi 2181 vizualizari 0 comentarii

O iniţiativă a autorităţilor din Ministerul Mediului (MM) ar putea revoluţiona alimentarea cu curent electric în casele particulare. Cetăţenii care doresc să treacă de la alimentarea cu curent de la reţeaua tradiţională, la alimentarea cu curent de la panouri solare fotovoltaice proprii, vor putea cere de la stat până la 20.000 de lei, dacă proiectul de act normativ al MM va deveni realitate. Conform acestuia, statul ar urma să acopere 90 la sută din cheltuielile necesare instalării panourilor fotovoltaice, restul de 10 la sută revenind persoanelor fizice interesate.

 


Proiectul de ordin MM pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, a fost lansat luni în dezbatere publică. Pentru a se aplica, acesta trebuie aprobat de ministrul mediului şi publicat în Monitorul Oficial.

În cazurile particulare, fiecare petent ar avea ca limită de finanţare 20 de mii de lei. Pentru a accesa o astfel de finanţare, solicitanţii ar urma să renunţe la alimentarea cu curent de la reţea şi să treacă la alimentarea cu ajutorul panourilor fotovoltaice, putând astfel să producă pe cont propriu necesarul de curent electric, cu ajutorul energiei solare, fără să mai achite un abonament lunar unui furnizor.

Cum vorbim doar despre un proiect, nu vă înghesuiţi să vă debranşaţi de la actualul furnizor de energie electrică, dar e de pus pe lista posibilităţilor şi, imediat ce ordinul MM ar fi, în caz fericit pentru mulţi, publicat în Monitor, să vă pregătiţi pentru schimbare, imediat ce autorităţile vor anunţa o perioadă de înscriere pentru ca persoanele fizice să poată cere bani.

 

În prezent, în magazinele de specialitate, un panou solar nepresurizat cu 12 tuburi, 100 litri, cu rezervor/cadru de inox, porneşte de la un preţ de 15 mii lei, în medie, şi poate deservi, conform detaliilor tehnice, o locuinţă cu 3 până la 5 persoane. Însă, adăugând un vas de expansiune cu flotor, preţul creşte...Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU