Curs valutar:
4.6346
3.9285
15 decembrie 2017 Ultimul update: 07:48
31 [MAI 17] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 31 mai 2017

Criză gravă de medici de familie

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 2200 vizualizari 0 comentarii

Deficitul de medici de familie, la nivelul judeţului Buzău, a ajuns la un nivel critic. Sînt localităţi întregi în care medicul ajunge doar o dată pe săptămînă, sau mai grav, niciodată. Astfel de situaţii se înregistrează în localităţi de munte, izolate, unde populaţia este îmbătrînită, dar şi la cîmpie, în zone defavorizate. Nici un medic nu s-a arătat interesat să practice meseria în aceste zone. Autorităţile locale au făcut demersuri şi cu greu au găsit un medic care să ajungă măcar o dată pe săptămînă în localitatea lor pentru a-i consulta pe bolnavi. Este şi cazul autorităţilor din Valea Salciei. "Avem această deficienţă, cred că de la Revoluţie. Vine o dată pe săptămînă medicul, avem o asistentă comunitară care este angajata Primăriei, care suplineşte în restul zilelor. O zi pe săptămînă vin oamenii la consult, cînd primesc şi reţete pentru medicamente, în aceeaşi zi vine şi de la farmacie ca să poată să le dea medicamentele", spune primarul comunei Valea Salciei, Marian Muşat.
Ajutor de la medici pensionari
La fel ca Valea Salciei, sînt alte cîteva localităţi din judeţul Buzău în care nu există nici măcar un medic de familie. Iar în alte localităţi, medicii de familie sînt pensionari, care ar fi trebuit să se retragă demult din cabinet, dar care au ales să profeseze în continuare, în contextul deficitului de halate albe.  
"La nivelul judeţului Buzău există un deficit de medici, astfel că avem localităţi unde un există nici un medic de familie şi aş vrea să nominalizez Bozioru, Căneşti, Colţi, Largu, Pardoşi, Racoviţeni, Robeasca, Valea Salciei. De asemenea, aş vrea să spun că, tot în cadrul asistenţei medicale primare, avem 26 de medici care, îşi desfăşoară activitatea, deşi au ieşit la pensie, situaţie pe care o întîlnim şi la specialităţile clinice unde avem 46 de medici care au atins vîrsta de pensionare şi îşi desfăşoară, în continuare activitatea, la paraclinice-4 medici, al medicină dentară-2 medici, la recuperarea sănătăţii-4 medici", a afirmat directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Buzău, Paula Grigore. Nici la capitolul medici specialişti judeţul Buzău nu stă prea bine.  
De pildă, cel mai mare spital din judeţ, Spitalul Judeţean, scoate frecvent la concurs posturi de specialişti care să profeseze aici, însă prea puţini s-au arătat interesaţi de posturi. Asta chiar şi în ciuda bonusurilor pe care au încercat să le ofere autorităţile judeţene.Etichete: Criză |  familie |  gravă |  medici
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

14 dec 2017 [07:26]  ACTUALITATE BUZAU

De ce se intră cu maşinile în curtile şcolilor?

430 vizualizari Citeste tot
13 dec 2017 [10:12]  MONDEN BUZAU

RUSLAN LAZARIN, în studioul Focus FM

278 vizualizari Citeste tot
13 dec 2017 [07:57]  ACTUALITATE BUZAU

Cit costa primii braduti de Craciun

288 vizualizari Citeste tot

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU