19 [MAR 20] ACTUALITATE Buzau
Joi, 19 martie 2020

Criza Coronavirus a înmulțit brusc populația unei comune din Buzău

Elena Petre alte articole de Elena Petre
0 voturi 2869 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

De de debutul epidemiei de coronavirus în Europa, sute de persoane care munceau peste granițe s-au întors acasă în județul Buzău. 

Cele care au revenit din zonele roșii au fost duse în centrele de carantină, iar celelalte s-au izolat la domiciliu. La Buzău, sunt în carantină 56 de persoane iar aproape 900 sunt închise în casă după ce au venit din zone afectate grav de coronavirus.  

Acestea sunt însă cifrele oficiale. În realitate, sunt multe persoane care s-au întors acasă și umblă libere pe străzi. Astfel de cazuri au fost înregistrate în ultimele săptămâni la Cernătești și Movila Banului, unde abia după ce localnicii sau primarii au observat întoarcerea unor persoane în localitate, acestea din urmă au început să fie monitorizate pentru a se vedea dacă se respectă măsura izolării la domiciliu. Sunt însă alte localități în care zeci de persoane s-au întors în ultimele zile și nimeni nu știe de soarta lor. Un exemplu este comuna buzoiană Calvini, comună în care locuiesc în general cetățeni de etnie romă. 

Mulți dintre ei au fost plecați în străinătate în ultimii ani, iar acum, odată cu declanșarea crizei de coronavirus, s-au întors acasă. Situația este greu de gestionat. Deși oamenii spun că stau izolați la domiciliu, totuși este greu de spus dacă acest lucru este respectat. 


”S-au întors, da! Sunt vreo 50 de persoane – Germania, Franța..Acum, ei cică n-au fost acolo la ei, da..Sunt la domiciliu, dar vă dați seama, stau cu copiii, cu părinții, soțiile...ce izolare o fi asta, nu știu! Noi îi monitorizăm, dar, vă dați seama, dacă stă cu părinții în casă..bunică-sa vine la magazin! Unii am înțeles că vor să le dăm să mănânce..vă dați seama: dacă le dăm la unii să mănânce, toți vor cere!”, a declarat primarul Nicolae Curelea.


Autoritățile din comună au cerut ajutorul poliției, fac controale la domiciliile localnicilor întorși de peste graniță, în încercarea de a proteja populația.


”Încercăm să îi ținem și noi cât putem: cu Poliția..Vin noaptea, nici nu știi când apar! Eu am crezut că îmi trimit ei de la graniță, fac un tabel: prenume, nume, cu seria buletinului! Am trimis la poliție scrisoare să îmi trimită și mie un om acolo! Au zis că nu pot să îmi trimită. Sunt foarte ocupați și polițiștii! Stau, dar își iau câte 20-30 acolo...”, a mai spus primarul. 


Și în Costești autoritățile au în evidență 21 de persoane care s-au întors recent din străinătate. Unul dintre aceștia nu a respectat măsura izolării la domiciliu, așa că autoritățile locale au sesizat Direcția de Sănătate Publică. 


Pe de altă parte, autoritățile din întreg județul au demarat controale drastice la persoanele care ar trebui să stea izolate la domiciliu. Până la această dată, în județul Buzău au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale în valoarea totală de 80.000 de lei pentru nerespectarea regimului de izolare la domiciliu. Este vorba despre persoane care au ieșit din izolare deși aveau obligația de a rămâne închiși în casă, pentru a nu-I expune riscurilor pe cei din jur. Fiecare dintre cei prinși că nu a respectat această regulă a fost amendat cu 20 de mii de lei. 


Etichete: înmulțit |  brusc |  Buzău |  comune |  Coronavirus |  Criza |  populația
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU