Curs valutar:
4.7607
4.2653
20 mai 2019 Ultimul update: 13:00
23 [IUL 18] ACTUALITATE Buzau
Luni, 23 iulie 2018

Copii în derută!Peste 3500 orfani economic în județ

Sorin Dinco alte articole de Sorin Dinco
0 voturi 1746 vizualizari 0 comentarii

Aproape 3500 de copii din județul Buzău sunt în registrele oficiale ca ”orfani” economic, având unul sau ambii părinți plecați la muncă, în străinătate. Deși cifrele statistice sunt culese prin metoda chestionarului ”după ureche”, fie de la învățătorii sau diriginții acestora, numărul copiilor rămași în grija rudelor este cu mult mai mare, motive diverse împiedicând o privire realistă asupra uneia dintre cele mai dureroase aspecte sociale, devenită, între timp, și ”armă” în mâna politicienilor.

Conform datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Buzău, care se ocupă cu centralizarea copiilor instituționalizați în unități de învățământ, de la creșe și până la cele 10 clase obligatorii, 2730 de copii au un părinte declarat ca fiind plecat la muncă, în străinătate. Alți 698 copii au ambii părinți imigranți economic prin Europa, în special în Italia și Spania. Însă ce poate oferi IȘJ, ca sprijin pentru acești ”orfani”, cu excepția unei consilieri psihologice formale, în unitățile în care sunt înmatriculați, a devenit deja o ”armă” în mâna politicienilor.

Se face anul de când o propunere de completare a Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, amână speranțele multora de a-și vedea copiii, trimestrial, prin bani decontați de statul român. Propunerea legislativă s-a încărcat deja și de ”noroiul” unei măsuri ”populiste”, însă, dacă trece de Senat și va fi promulgată de președintele României, legea va oferi trimestrial, din banii statul, decontarea cheltuielilor pentru transportul dus-întors din localitatea în care lucrează părinții în străinătate, până în localitatea de domiciliu din România.

 

O decontare ipotetică și cu limite, pentru că cheltuielile legate de transportul părinților în țară nu vor putea depăși jumătate din valoarea salariului minim brut, actualmente de 1900 roni. Ceea ce înseamnă că, de 950 roni vor avea dreptul la decontarea cheltuielilor legate de transport părinții copiilor rămași în țară care provin din familii monoparentale, din familii în care doar un părinte este plecat în străinătate și cei ce provin din familii în care ambii părinți sunt la muncă în afara țării. În cazul familiilor cu ambii părinți plecați în străinătate, statul va asigura decontarea transportului unui singur părinte, nu pentru amândoi în același timp.

 

Teoretic. Practic, dramele care sunt în spatele acestor cifre și propuneri sunt întreținute de bani trimiși ”cu țârâita”, rudelor: de regulă, bunica sau, în cazul cel mai fericit, bunicii în grija cărora rămân copiii. Și tot la jumătatea dintre lege și contravenție, dintre teorie și practică, se află și situația amenzilor de 1000 de roni care, conform unor prevederi mai vechi, se aplică părinților care pleacă la muncă pe alte ogoare europene și care nu declară că și-au lăsat, prin împuternicire legală, copiii rămași în țară. Puțini știu că pot face acest demers de delegare a autorității parentale și din țara în care muncesc, iar Asociația ”Salvați Copiii” România e un sprijin în orientarea în acest sens.

 

Psihologii vorbesc despre efecte devastatoare imediate asupra vieții și copiilor abandonați de părinți prin forța condițiilor economice precare de acasă. Totodată, trauma ”orfanilor” economic își spune cuvântul greu când copiii, maturizați prea devreme sau ”săturați de viață”, ajung să decidă pentru viitorul lor. Vom reveni.

Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

19 mai 2019 [11:25]  ACTUALITATE BUZAU

De ce au ignorat victimele evenimentului aviatic de la Nehoiu pericolul de vreme rea

Polițiștii și procurorii au periat,la sfirsitul[...]
284 vizualizari Citeste tot
18 mai 2019 [22:48]  ACTUALITATE BUZAU

Cutremur puternic de 4,1grade resimtit la Buzau

271 vizualizari Citeste tot
18 mai 2019 [19:40]  ACTUALITATE BUZAU

Accident cu 5 victime la iesirea din municipiu

200 vizualizari Citeste tot
18 mai 2019 [10:39]  ACTUALITATE BUZAU

Cum vrea să rezolve primarul Toma problema RAM

587 vizualizari Citeste tot
16 mai 2019 [10:05]  MONDEN BUZAU

La revedere, Eurovision!

482 vizualizari Citeste tot

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU