21 [OCT 19] ACTUALITATE Buzau
Luni, 21 octombrie 2019

Conflictul de la Școala 6 escaladează. Sindicaliștii amenință cu executarea silită

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 2602 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Situația conflictuală generată de comasarea școlilor 6 si 16 din Buzău este departe de a se fi încheiat. Luni,  sindicatul, care îi susține pe părinții nemulțumiți de comasarea celor două unități, a mers în fața consilierilor locali pentru a cere punerea în aplicare a deciziei instanței potrivit căreia elevii școlii 6 ar trebui să revină în fosta școală. Tot luni , un grup de părinți a mers la Inspectoratul Școlar Județean cu aceeași solicitare, însă, în final, situația a rămas neschimbată. Cum comasarea nu a fost niciodată pe placul părinților, care, de când a început anul școlar, sunt nevoiți să-și ducă micuții la  altă școală, sindicatul a anunțat că déjà a început formalitățile pentru a trece la executare silită, iar, dacă va fi cazul, va face inclusiv plângeri penale.  În plin conflict,  primarul Constantin Toma a anunțat că va începe renovările pentru a transforma clădirea fostei școli 6 într-o grădiniță modernă. 


Au trecut mai bine de două săptămâni de când sindicaliștii școlii 6 au obținut în instanță suspendarea tuturor documentelor prin care s-a decis comasarea unitții cu școala numărul 16. Cum decizia este executorie, elevii ar fi trebuit să revină la fosta clădire, de unde au plecat pe 9 septembrie. Totuși, Inspectoratul Scolar Județean amână punerea în aplicarea a deciziei instanței judecătorești, pe motiv că se așteaptă un ordin al ministrului educației.
Părinții însă nu accceptă această situație, așa că, luni, , și-au cerut drepturile în fața consilierilor locali. În sala de consiliu a ajuns astăzi liderul de sindicat, Matei Ghelase, care, cu pancarte în mână, a cerut aleșilor locali ca întregul colectiv al școlii 6 să revină la fosta locație.
Intervenția liderului de sindicat a fost foarte scurtă și fără niciun răspuns, așa că, de aici, a plecat la  Inspectoratul Scolar, unde avea inclusiv autorizație de pichetare. Din păcate, tot fără niciun rezultat concret. Lucrurile nu vor fi lăsate așa, iar liderul de sindicat a anunțat că va trece la executare silită și, dacă va fi nevoie, la plângeri penale. “ Săptămânile următoare aștept redactarea hotărârii judecătorești de la Curtea de Apel. Vom relua și vom depune la toate cele 3 instituții, apoi vom apela la un executor judecătoresc pentru executare silită și, în paralel, vom face și plângeri penale în situația în care vom constata că s-au făcut anumite greșeli sau sunt anumite încălcări ale legii. Faptic, ar trebui să ajungem la situația avută înainte de 1 septembrie, adică mutarea copiilor și a materialelor pe care le-au luat din Școala Grigore Baștan, să le aducă înapoi, pentru a se desfășura și cursurile în acea unitate școlară.”a declarat Matei Ghelase, lider de sindicat.   

Intervenția liderului de sindicat l-a surprins neplăcut pe primarul Consatantin Toma, care, însă, la finalul ședinței de Consiliu Local a vorbit din nou despre motivele care au stat la baza deciziei de comasare a celor două școli și a anunțat că are déjà fonduri pentru modernizarea clădirii pe care vrea să o transforme în grădiniță.“ Noi – așa cum știți – avem mari probleme cu numărul de copii școlari, care s-a diminuat din ce în ce, aproape de jumătate față de ce era în anii 90 și am luat această decizie cu aprobarea ministerului. Avem această situație, școala 6 cu școala 16, sper și am un răspuns din partea consilierilor juridici - pentru că noi nu suntem împotriva hotărârii judecătorului, noi nu am desființat entitățile juridice: s-au mutat sub același acoperiș Școala 16 și Școala 6, urmând ca, pe același fond de investiții, să facem toată reparația, așa cum trebuie, la Școala 6 – care și ea are mari probleme - și, bineînțeles, după ce se va termina această operație, vom veni cu partea de adaptare, de a transforma Școala 6 într-o grădiniță sau mai multe grădinițe supermoderne.” a declarat primarul Constantin Toma. 

În prezent, în municipiul Buzău, mai multe grădinițe funcționează în spații închiriate, iar sumele pe care Primăria le plătește pentru chirii ajung, anual, la 700.000 de lei.
 


Etichete: amenință |  Conflictul |  escaladează |  executarea |  Școala |  silită |  Sindicaliștii
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU