21 [FEB 20] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 21 februarie 2020

Drept sancțiune pentru cum a gestionat protestul din august 2018, colonelul Cucoș, fost prim-adjunct al Jandarmeriei, detașat 3 luni la Buzău

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
1 vot 2725 vizualizari 0 comentarii

Colonelul Gheorghe Sebastian Cucoș, conducătorul intervenției jandarmilor de la protestul din 10 august 2018, a fost detașat la Jandarmeria Buzău. Detașarea vine ca o sancțiune pentru modul în care ofițerul a gestionat intervențiile jandarmilor la protestul de acum doi ani. La Buzău, Sebastian Cucoș este împuternicit  să îndeplinească activități specifice pe linia misiunilor de ordine publică. Va întocmi acte, dar dacă va fi nevoie, va fi trimis și în stradă. 

”Domnul Sebastian Cucoș este detașat la Inspectoratul Județean de Jandarmi Buzău, prin ordinul Inspectorului General, să îndeplinească activități specifice pe linia misiunilor de ordine publică timp de 3 luni. El este încadrat în continuare pe funcția de director la Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București. Detașarea este de 3 luni, începând cu data de 13 februarie 2020”, a declarat Georgiana Nazîru, purtător de cuvânt al IJJ Buzău.

Pe 10 august 2018, românii din străinătate și nu numai ei veneau în număr impresionant în fața Guvernului pentru a își striga nemulțumirea. A fost un miting masiv, la care participau atunci peste 100 de mii de oameni și unde am avut loc ciocniri fără precedent între jandarmi și protestatari. Acțiunea a fost considerată una dintre cele mai violente mișcări din istoria protestelor de stradă post-decembriste. Exceptând, desigur, ”mineriadele”. Manifestațiile antiguvernamentale s-au terminat cu intervenția brutală a jandarmilor.  Au fost aproximativ 500 de persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale după seara de 10 august, atunci când Jandarmeria a folosit gaze lacrimogene contra protestatarilor. Aproape 70 au ajuns la spital. Unii au fost împuşcaţi cu gloanţe de cauciuc, alţii bătuţi cu bastoane. De cealaltă parte, au fost şi jandarmi care au necesitat îngrijiri medicale. Cel mai cunoscut caz a fost cel al jandarmeriței , care a fost lovită cu pumnii şi picioarele într-o busculadă, apoi i s-a furat pistolul din dotare.

Au urmat dosare penale, șefi de instituții chemați la Parchet, rocade pe  funcții. In 21 septembrie 2018, Sebastian Cucoș, care la vremea protestului era prim-adjunctul Jandarmeriei Generale,  a fost pus sub acuzare de către procurori pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă. 
In august 2019, Sebastian Cucos a revenit pe postul de director general al Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti, post ocupat in perioada iunie 2016 - august 2017, înainte de a fi împuternicit la comanda  Jandarmeriei Romane.
Etichete: adjunct |  Buzău |  Colonelul |  Cucoș |  detașat |  Jandarmeriei |  Ordine |  Publică
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU