ACTUALITATE
Curs valutar:
4.6669
4.0761
20 octombrie 2018 Ultimul update: 00:10
03 [OCT 17] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 03 octombrie 2017

Cine sunt grangurii care se opun înfiinţarii zonei metropolitane Buzăul

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
7 voturi 2143 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Crearea unei zone metropolitane în jurul municipiului reşedinţă de judeţ, o operaţiune care ar trebui să se facă firesc, aşa cum s-a întîmplat cu oraşele din Occident e pur şi simplu stabilită de primarii din comunele limitrofe Buzăului. Deşi oraşul Buzău poate să fie centrul unei zone metropolitane care să creeze condiţiile economice şi sociale normale în ton cu anii pe care-i trăim, ori astfel de iniţiativă se loveşte de refuzul sistematic al primarilor care păstoresc marile comune din vecinătatea oraşului.                Motivele împotrivirii respectivilor primari transformaţi în ultimii ani în adevăraţi granguri. Cei mai mulţi dintre ei au strîns averi colosale şi au căpătat puteri electorale de care se tem acum chiar şi lideri de partide. Faptul că aceşti primari au reuşit să devină aşa de mari ştabi nu se datorează capacităţilor lor extraordinare în materie de administraţie publică ori în domeniul afacerilor cinstite, ci faptului că prin tot felul de malversaţiuni au ajuns să conducă aceste comune. Concret, prosperitatea lor nu se bazează pe multă ştiinţă de carte şi calităţi de organizatori, ci pur şi simplu, pentru că au avut norocul să devină şefi peste comune aflate în imediata apropiere a oraşului, entităţi administrative care s-au dezvoltat de la sine tocmai datorită acestei apropieri norocoase care i-a transformat peste noapte pe aceşti primari în nababi fără să facă nimic memorabil.
Ce ar putea pierde ,, băieţii "
Opoziţia primarilor din jurul Buzăului, precum cei din Verneşti, Vadu Paşii sau Mărăcineni, de exemplu, s-a manifestat uneori făţiş, alteori pe dedesubt. Fiecare dintre cei citaţi mai sus şi-ar pierde funcţia şi puterea şi influenţa dacă în zonă metropolitană a Buzăului ar fi înglobat comunele de mai sus. Cum oare să fie de acord unul ca numitul Constantin Dumitru, zis Titel "Măleanu", fost primar de Mărăcineni, actual city manager al comunei? Omul era un ilustru necunoscut pînă să se cocoaţe în funcţia de primar de pe care a fost dat jos doar pentru că A.N.I. l-a declarat incompatibil, iar Justiţia a menţinut decizia inspectorilor de integritate.
Pe perioada mandatelor, Titel "Măleanu" a speculat dorinţele oamenilor din Mărăcineni cărora le-a dat administraţia locală cu ţîrîita, atît cît şi pe cealaltă parte să se propăşească el şi familia sa. Fiul său de notorietate s-a pozat cu bolizi de lux şi e băgat în tot felul de afaceri pe care nu le-ar fi deschis niciodată dacă tătîne-său nu ar fi devenit grangur de Mărăcineni. Măleanu şi alţii ca el, de bună seamă, că nu pot ceda feudele pe care şi le-au construit, iar liderii politici sînt nevoiţi să le înghită hachiţele pentru că la vot depind de ei. Cu toate astea, tocmai aceşti lideri ar trebui să facă în aşa fel încît să formeze o zonă metropolitană în jurul municipiului Buzău, deoarece numai aşa se reduce puterea grangurilor, iar zona va ave aparte de dezvoltarea liberă pe care o merită.

Altfel, e de rău

Înfiinţarea unei zone metropolitane incumbă o mulţime de avantaje unor astfel de entităţi administrativ - teritoriale, verificate în ultimii zeci de ani în întreaga lume civilizată. Într-o zonă metropolitană, dezvoltarea urbanistică ar putea avea coerenţă (evident dacă în centrul zonei ar exista o coerenţă urbanistică, fapt care la nivelul municipiului Buzău nu se produce). Planurile de dezvoltare ar avea de asemenea o logică şi o anumită predictibilitate şi multe altele. Chestiune care oricum nu interesează pe unul ca Măleanu care nici măcar gaze naturale nu a introdus la Mărăcineni pentru că-i deranjează propiile afaceri, darmite să renunţe de bună voie la feuda sa de dragul înfiinţării unei zone metropolitane.Etichete: înfiinţarii |  Buzăul |  grangurii |  metropolitane |  zonei
Voteaza articolul: bun: 7  |  slab: 0   7

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

azi [00:08]  ACTUALITATE BUZAU

A murit în hazna

36 vizualizari Citeste tot
ieri [16:39]  PUBLICITATE BUZAU

(P) PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUZAU - Adresă ADI Buzău 2008

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUZĂU Nr.[...]
83 vizualizari Citeste tot
18 oct 2018 [11:24]  ACTUALITATE BUZAU

Accident grav cu trei raniti pe E85

250 vizualizari Citeste tot
18 oct 2018 [11:21]  ACTUALITATE BUZAU

Doi procurori buzoieni se intorc acasa

452 vizualizari Citeste tot
18 oct 2018 [08:15]  SPORT BUZAU

Andreea Răducan vine la Buzău să descopere talente

210 vizualizari Citeste tot
17 oct 2018 [08:46]  ACTUALITATE BUZAU

Cum se recoltează ginsengul romanesc

300 vizualizari Citeste tot
17 oct 2018 [07:59]  ACTUALITATE BUZAU

Ultimul scenariu al pretului gigacaloriei

601 vizualizari Citeste tot
16 oct 2018 [09:37]  MONDEN BUZAU

O artistă celebră din Buzău, prădată de menajere

818 vizualizari Citeste tot
16 oct 2018 [09:32]  ACTUALITATE BUZAU

Percheziții la contrabandistii de tigari

308 vizualizari Citeste tot

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU