Curs valutar:
4.7205
4.1484
25 iunie 2019 Ultimul update: 21:56
23 [IAN 18] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 23 ianuarie 2018

Cine ar trebui să-şi reproşeze moartea elevului de la Economic

Florina Arghir Popescu alte articole de Florina Arghir Popescu
0 voturi 3857 vizualizari 0 comentarii florinapopescu@sansabuzoiana.ro

Poliţia a deschis dosar penal în cazul elevului de la Colegiul Economic, mort în urma unei supradoze, iar Serviciul de Medicină Legală va trimite, marţi, la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” probele prelevate pentru a stabili cauzele morţii tînărului de 18 ani. Sunt paşii fireşti ce se fac într-un caz ca acesta, care, deşi nu este primul, şochează opinia publică, iar aşteptările sunt foarte mari, în sensul că ar fi de dorit ca acest caz să nu se rezume doar la procedurile de rutină, ci să sondeze adînc în fenomenul consumului de droguri la Buzău. Lăsînd la o parte discuţiile particulare care se fac pe reţelele de socializare pe marginea acestui caz şi care dau de înţeles că, la Buzău, sunt mulţi tineri care consumă droguri, şcoala fiind unul dintre teritoriile unde se petrec asemenea fapte, există o bază de date la nivelul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Buzău, care poate constitui un punct de plecare pentru o anchetă temeinică.

În contextul nefericitului eveniment, comisarul şef de poliţie Marin Ştefan, care este coordonatorul Centrului, a precizat că numărul consumatorilor de etnobotanice a scăzut în numai un an de la 30 la 11 şi că doar 2 dintre cei 11, care au trecut prin mîinile medicilor de la Spitalul Judeţean Buzău au intrat în baza de date a instituţiei ca şi beneficiari ai serviciului de asistenţă pe care îl oferă. Scăzînd 2 din cei 11 pacienţi, nimeni nu ne poate spune, nici măcar comisarul şef Marin Ştefan, ce se întîmplă cu cei 9 foşti pacienţi comunicaţi de Spitalul Judeţean, dacă sunt sau nu monitorizaţi şi cine garantează că ei nu sunt în continuare consumatori de substanţe interzise şi, pînă la urmă, că nu va mai muri vreunul dintre ei.

Daca s-ar dori acest lucru, serviciile specializate ar avea posibilitatea de a întreprinde procedurile specifice în asemenea cazuri cu scopul de a demantela reţelele de traficanţi de substanţe interzise din Buzău.

Revenind la cazul tînărului de 18 ani, Cătălin Cojocaru, aflăm acum  că, de patru ani, toată lumea ştia, de la colegi de clasă, la diriginte, la psihologul școlii și pînă la părinți, dar nimeni nu a putut să-l salveze de la moarte. Aflăm că, anul trecut, s-a aflat intr-o situaţie similară, fiind internat la Spitalul Judeţean, iar medicii au reuşit să-l recupereze cu greu pentru viaţă. Se pune fireasca întrebare: dacă băiatul acesta ar fi fost monitorizat, dacă ar fi fost subiect într-un filaj, s-ar mai fi scris astăzi acelaşi final nefericit?

”Anul trecut, a mai avut probleme, dar se potolose, semestrul acesta nu a lipsit de la școală, însă ceva s-a întîmplat în vacanță. La un moment dat m-au sunat părinții și mi-au spus că vacanța a fost un stres. Am aflat miercuri că a fost internat, i-au cedat pe rînd organele: rinichii, ficatul, inima. A fost consiliat, a primit tratamente, se potolise”, ne spune acum, șocată, diriginta elevului Cătălin Cojcaru.

Aflăm de la psihologul şcolii că a comunicat Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Buzău cazul elevului Cătălin Cojocaru, dar acum, după acest final, nu ne rămîne altceva de înţeles decît că băiatul acesta a completat baza de date a instituţiei şi atăt, nimeni nu a făcut nimic pentru el.

”Elevul a venit la un moment dat la mine cu doamna dirigintă, care l-a convins să stea de vorbă cu mine, apoi am luat legătura cu familia lui, care a fost receptivă, a răspuns invitației de a veni la școală, din discuții mi-am dat seama că familia știe această problemă. Realizînd că problema e delicată și necesită intervenția unei persoane specializate, am luat legătura cu centrul antidrog, am făcut consiliere de grup atît cu elevii de la clasa respectivă, cît și cu alți elevi. Am stat de vorbă cu părinții și am încercat să-i conving că elevul are nevoie de susținerea unei persoane specializate în astfel de probleme. Părinții erau îngrijorați de situație și am simțit dorința lor de a-l ajuta să depășească situația. Nu a reușit pentru că e foarte greu cînd persoana în cauză nu conștientizează pe deplin că are o problemă și nu dorește rezolvarea, probabil că influența grupului de prieteni a fost mai puternică decât a grupului celor care au vrut să-l ajute”, a explicat psihologul Colegiului Economic, Lucia Olteanu.

Aşadar, pare că lucrurile în acest caz s-au făcut doar pe jumătate.

 Etichete: Economic |  elevului |  moartea |  reproşeze |  trebui
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU