15 [NOV 18] ACTUALITATE Buzau
Joi, 15 noiembrie 2018

Cine a certificat european covrigii de Buzău

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
1 vot 2321 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Nu este român care să nu fi gustat, măcar o dată, covrigul de Buzău şi, cu toate acestea, produsul emblematic a întîrziat să fie atestat tradiţional. Nu pentru că nu ar fi îndeplinit condiţiile impuse pentru certificarea lui, ci mai degrabă din cauza cerințelor multiple pe care le au mai apoi producătorii de îndeplinit pentru a scoate pe piaţă un produs atestat tradiţional.    De aceste piedici a reușit să treacă pînă acum un singur buzoian. Dan David, producător al covrigilor de Buzau, spune că acest demers este dificil, întrucît atestarea unui produs tradițional necesită oameni foarte bine pregătiți, care sînt tot mai greu de găsit, asta și pentru că tinerii nu sînt interesați să ducă mai departe această tradiție.   

Din 2014, de cînd Ministerul Agriculturii a cerut reatestatea tuturor produselor tradiționale din România, niciun buzoian nu a cerut certificarea covrigilor, deși aproape la fiecare colț de stradă din oraș se găsește cîte o mini patiserie în care  micul colac brun auriu iese pe bandă rulantă.  Abia anul acesta, unul dintre producătorii din domeniul panificației a  avut curajul să facă acest pas, punînd  covrigii la loc de cinste alături de cîrnații de Pleșcoi sau bulionul de Buzău. Dan David, producătorul care a spart gheața în ceea ce privește atestarea colacului auriu, a declarat că este un real succes acest pas, ce va permite transmiterea către generațiile următoare a prestigioasei rețete moștenită de la predecesorii săi. 
 
Mai multă responsabilitate 
 
Odată obținută această certificare, producătorul știe că are o și mai mare responsabilitate în ceea ce privește calitatea covrigilor, chiar dacă recunoaște că documentul primit de la ministerul Agriculturii nu va cîntări foarte mult în vînzările realizate în fiecare lună.  Mai mult îl ajută o aplicație lansată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale la tîrgul Indagra din acest an. Dan David mărturisește că aplicația îl ajută foarte mult și așteaptă cu mare interes ziua în care românii vor deveni mult mai conștienți de calitatea produselor oferite de comercianți, depășind stadiul actual în care singurul criteriu de selecție în alegerea unui produs de către cumpărător îl constituie prețul acestuia.
Potrivit aplicației Catalogul produselor alimentare certificate, în județul Buzău sînt 10 producători tradiționali, care au atestat 28 de produse, cele mai multe fiind pe bază de carne. În total, în România sînt 241 de producători care au cerut certificarea a peste 200 de bunătăți făcute după rețete vechi de zeci de ani.

Etichete: Buzău |  certificat |  covrigii |  european
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU