Curs valutar:
4.7205
4.1484
25 iunie 2019 Ultimul update: 21:56
14 [SEP 18] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 14 septembrie 2018

Cînd începe reabilitarea Bazarului

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 1778 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Clădirea fostului Bazar din municipiul Buzău, monument istoric, va intra într-un amplu poces de modernizare. Imobilul, în care pînă de curînd şi-au desfăşurat activitatea zeci de comercianţi, va fi reabilitat complet astfel încît să poată fi transformat în cel de al doilea sediu al Primăriei Buzău.  Clădirea din centrul Buzăului face parte dintr-un ansamblu architectural construit în secolul al XIX-lea. Construcţia, o bijuterie a oraşului şi–a mai pierdut din strălucire odată cu trecerea anilor, dar cei care îi cunosc istoria o descriu drept una dintre cele mai frumoase realizări ale celui mai longeviv primar al Buzăului, Nicu Constantinescu. „La inițiativa primarului de atunci, Nicu Constantinescu, care după cum se știe, este ctitorul Buzăului modern, s-a hotărât construirea unei hale de măcelărie și pescărie, realizată între anii 1896 și 1898, inaugurată în octombrie anul respectiv cu cele două destinații. Bineînțeles că se prezenta inițial altfel, după aceea au apărut și treptele pentru că era o intrare altfel gîndită, gardul de protecție, gardul de împrejmuire care la intrare avea două pietre de Măgura pe care erau doi lei din fontă, care în urmă cu aproximativ treizeci de ani au dispărut. La vremea respectivă, erau numai prăvălii, de-o parte și de alta, în față unde este actualul cartier Obor era oborul de cereale, ceva mai departe oborul de vite, un alt cartier către fosta întreprindere de Contactoare, deci el face parte din Buzăul istoric, dintr-o zonă în care se concentrau majoritatea prăvăliilor și atelierelor din secolul XIX.”, spune istoricul Valeriu Nicolescu.
S-a făcut primul pas

Clădirea însă și-ar putea recăpăta strălucirea de altădată. Primul pas a fost făcut cînd primarul municipiului, Constantin Toma a luat decizia desființării centrului comercial și mutării tarabagiilor într-o altă locație. Acum clădirea este goală și se pregătește să intre în reabilitare.  
Autoritățile locale au întocmit un proiect însă cum clădirea face parte dintr-un ansamblu architectural considerat monument istoric, inițial, documentul a fost respins. „În urma unei analize istorice, unui studiu istoric, Bazarul, partea care se va construi nouă, pe partea dreaptă acolo, trebuia să aibă același stil. Era o construcție din sticlă suplimentară, s-a renunțat la acea construcție din sticlă, iar Comitetul pentru Cultură Regională a dat aprobarea practic pe un alt proiect.  S-a întârziat puțin, s-a revenit”, a declarat primarul Constantin Toma.
Odată primit acest aviz, autoritățile au putut trece la următorul pas. Mai exact, întocmirea documentației pentru deschiderea licitației în urma căreia va fi desemenat constructorul ce se va ocupa de reabilitarea clădirii. Proiectul ar urma să fie finalizat cel mai tîrziu în anul 2020.

Se lucrează la caietul de sarcini

„În momentul acesta se lucrează la caietul de sarcini şi va fi lansat în curînd pentru licitaţie. Eu sper, dacă lucrurile se vor întîmpla bine şi nu vom avea contestaţii, pînă la sfîrşitul anului viitor să avem deja construcţia gata, maxim maximorul începutul anului 2020.”, a adăugat Constantin Toma. Odată încheiată reabi­litarea, în clădirea fostului Bazar ar urma să funcţioneze al doilea sediu al Primăriei Buzău. În clădirea din capătul străzii Cuza Vodă vor fi mutate Direcţia Economică, Serviciul Arhivă dar şi departamentul de relaţii cu publicul.Etichete: începe |  Bazarului |  reabilitarea
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU