18 [SEP 19] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 18 septembrie 2019

Costel Vânătoru, numit director al Băncii de Gene

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 2809 vizualizari 0 comentarii

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a semnat miercuri ordinul privind structura organizatorică a Băncii Naționale de Gene pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale, proiect aprobat de Guvern săptămâna trecută. 
Astfel, director al Băncii de Gene a fost numit cercetătorul Costel Vânătoru, în organigramă fiind prevăzute alte 11 posturi. De asemenea, unității îi va fi alocat un autoturism.
Săptămâna trecută, banca de gene de la Buzău a primit undă verde de la Guvern pentru înființare.
Banca de resurse genetice vegetale va fi o unitate cu personalitate juridică, în subordinea directă a Ministerului Agriculturii. Crearea infrastructurii necesare înseamnă construirea unor spații speciale pentru activitatea de cercetare și a unor celule cu temperatură controlată unde soiurile protejate vor fi păstrate pentru sute de ani. Sediul băncii de gene va fi construit în Parcul Crâng din Buzău, pe spațiul în care, în prezent se află sediul societății Urbis Serv, societate a primăriei.  Semințele vor fi păstrate la temperaturi de la minus 20 de grade Celsius.
Al doilea scop major al băncii de gene de la Buzău va fi acela de a proteja soiurile românești. Deocamdată, stațiunea are circa 10 mii de semințe, dar își va spori resursele. Soiurile omologate în România vor putea fi recunoscute la nivel european și internațional, recunoaștere de care nu au beneficiat până acum. Așa a fost posibil, de pildă, ca roșia din soiul Inimă de bou, celebră la Buzău și în toată țara, să fie înregistrată ca soi aparținând Franței.
Nu în ultimul rând, înființarea băncii va ajuta la extinderea în producție a soiurilor valoroase, ceea ce înseamnă o gură de oxigen pentru agricultura națională.
O estimare inițială a investiției arată că înființarea băncii de gene ar putea costa în jur de 65 de milioane de euro. Valoarea finală va fi data de studioul de fezabilitate care urmează să fie realizat în perioada următoare. Deocamdată, finanțarea cheltuielilor este trecută în sarcina bugetului de stat, dar nu este exclusă și accesarea unor fonduri europene nerambursabile.
    

 

Etichete: Băncii |  Cercetătorul |  Costel |  director |  numit |  Vânătoru
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU