09 [OCT 19] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 09 octombrie 2019

Ce se întâmplă cu pesta porcină, la Buzău

Elena Petre alte articole de Elena Petre
0 voturi 2659 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Zeci de focare de pestă porcină africană confirmate în gospodării din județul Buzău ar putea fi închise în perioada următoare. În ultimele săptămâni nu a mai fost confirmat niciun caz nou în zona Căldărăști - Padina, așa că autoritiățile sanitar veterinare încep procedurile pentru a vedea dacă focarele pot fi stinse.
În ultimele săptămâni s-a constatat o stagnare a evoluției bolii în aceste zone. Astfel, conducerea Direcției Sanitar Veterinare Buzău a anunțat că în perioada următoare vor fi recoltate câteva mii de probe de sânge de la porcii din zonele în care a fost depistat virusul pestei porcine africane. Dacă analizele efectuate vor arăta că virusul nu mai este prezent , există posibilitatea închiderii a 60 dintre cele 65 de focare de pestă declarate în Căldărăști, Padina, Mărgineanu  și Amaru.
Pe de altă parte, doi buzoieni din aceste localități ar putea fi cercetați de procurori fiind suspectați de răspândirea virusului pestei porcine africane. Luna trecută, Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău. Doi buzoieni sunt suspectați că  au favorizat răspândirea virusului pestei porcine africane în zona Padina –Căldărăști. Cei doi ar fi încălcat măsurile impuse de autorități odată cu confirmarea primelor focare de boală, ar fi intrat în mai multe gospodării fără să ia măsuri de dezinfecţie și astfel ar fi adus virusul pestei porcine în localitățile respective. Acum, procurorii fac verificări pentru a se stabili dacă cei doi buzoieni pot fi trași la răspundere pentru răspândirea virusului.Etichete: întâmplă |  Buzău |  pesta |  porcină
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU