Curs valutar:
4.7509
4.1988
23 martie 2019 Ultimul update: 23:19
19 [FEB 19] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 19 februarie 2019

Ce șanse au comunele buzoiene la aducțiuni de gaze naturale

Cătălina Jingoiu alte articole de Cătălina Jingoiu
2 voturi 2306 vizualizari 0 comentarii business2b@focustv.ro

Primarii care participă, zilele acestea, la lucrările Adunării Generale a Asociației Comunelor din România au primit o veste bună de la reprezentanții Guvernului, prezenți la dezbateri. Premierul Viorica Dăncilă le-a vorbit luni despre programele prioritare care vor fi finanțate, începând cu 2019, pentru a dezvolta infrastructura rurală. Cele mai optimiste previziuni sunt în legătură cu proiectele pentru conectarea satelor românești la rețele de gaze. 

Șeful Guvernului a explicat că din Fondul de Dezvoltare și Investiții vor fi finanțate proiectele care prevăd alimentarea cu gaze a localităților rurale. Decizia este una strategică dat fiind că România se apropie de o criză a lemnelor, preconizată și de creșterea accelerată a prețurilor pentru metrul cub de lemne de foc.

În paralel cu finanțarea proiectelor, Executivul a lucrat și la modificarea condițiilor în care se pot extinde rețelele de transport gaze naturale. Astfel, primăriile vor fi cele care vor primi fondurile pentru dezvoltarea acestor rețele, iar operatorii din domeniu vor fi obligați, prin legislația națională, să racordeze noii consumatori. 


Veștile au fost salutate de primarii buzoieni prezenți la dezbaterile de la Adunarea Generală ACoR. Delegația buzoiană este format din primarii comunelor Valea Salciei, Puiești, Murgești, Balta Albă și Boldu.

”Noi asistăm la o explozie a prețului lemnului de foc și era normal să existe o prioritate în asigurarea de combustibil alternative. Astăzi (n.r. –luni, 18 februarie) am aflat că prin Fondul de Dezvoltare și Investiții se vor finanța proiectele pentru conectarea la sistemul național de gaze. Având în vedere că operatorii din domeniul distribuției de gaze refuzau să extindă rețelele către mediul rural, considerând neprofitabile aceste investiții, prin acest nou program de finanțare fondurile vor ajunge direct la primării, acestea vor dereula licitațiile și execuția. Ulterior, conectarea la rețeaua națională de distribuție va fi obligatorie, sistemul fiind considerat de utilitate publică”, a declarat Marian Mușat, primar al comunei Valea Salciei și președinte ACoR, filiala Buzău. 


Pentru accesarea fondurilor care vor deveni disponibile în vederea extinderii rețelelor de distribuție a gazelor, localitățile rurale vor urmări să promoveze proiecte zonale. În acest scop, urmează să se constituie mai multe asociații de dezvoltare intercomunitară. Prima astfel de structură a fost deja constituită pentru Valea Slănicului. Înființată de comunele Săpoca, Cernătești și Beceni, asociația a primit, recent, în rândurile sale comuna Mărăcineni. Următorul pas va fi elaborarea studiului de fezabilitate și a celorlalte documente în vederea accesării fondurilor pentru rețeaua de gaze care va deservi cele 4 localități. Proiectul ar urma să fie implementat în cadrul programului național de gaze naturale.

”Acest prim proiect creează premise pentru ca și alte commune să poată derula proiecte pentru aducțiuni de gaze naturale. Dacă rețeaua va ajunge până la Beceni, intenționăm să propunem continuarea proiectului, spre localitățile Vintilă Vodă, Sărulești, Valea Salciei, aceste trei commune urmând să înființeze, la rândul lor, o asociație de dezvoltare intercomunitară”, a explicat Marian Mușat. Etichete: ACoR |  adunctiuni |  Buzau |  comune |  Dancila |  retele |  Viorica |  gaze naturale
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 0   2

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

21 mar 2019 [10:40]  ACTUALITATE BUZAU

Perchezitii cu mascaţi, prejudiciu imens

580 vizualizari Citeste tot
21 mar 2019 [08:29]  MONDEN BUZAU

O buzoiancă ia la rând show-urile de la Pro TV

513 vizualizari Citeste tot
21 mar 2019 [08:09]  ACTUALITATE BUZAU

Cu cît se măreşte preţul gigacaloriei

621 vizualizari Citeste tot
20 mar 2019 [10:27]  MONDEN BUZAU

FERICIREA e sărbătorită azi în toată lumea

335 vizualizari Citeste tot
19 mar 2019 [08:16]  MONDEN BUZAU

Turneul lui FUEGO ajunge la Buzău

566 vizualizari Citeste tot
18 mar 2019 [08:53]  MONDEN BUZAU

DUET Lucia Dumitrescu & Fuego

662 vizualizari Citeste tot
15 mar 2019 [14:11]  ACTUALITATE BUZAU

Se scumpeşte apa de la robinet

1 869 vizualizari Citeste tot
15 mar 2019 [08:58]  ACTUALITATE BUZAU

Ample perchezitii la Buzău.

690 vizualizari Citeste tot
14 mar 2019 [21:46]  POLITIC BUZAU

Şeful Electrica - Furnizare a trecut, şi el, la A.L.D.E.

1312 vizualizari Citeste tot

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU