21 [SEP 18] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 21 septembrie 2018

Ce nesimțire! Crângul, ieri curățat, azi plin de gunoaie

Andreea Zaleschi alte articole de Andreea Zaleschi
1 vot 4095 vizualizari 0 comentarii

„Buzăul curat” - eforturi depuse și muncă de zile întregi. Deși sprijin vine din multe părți simultan, în ciuda acestora, persoanele ce trec prin zona Crângului continuă să facă mizerie. Chiar și după amplasarea plasei de protecție, solicitată de Diana Rus, cu scopul păstrării curățeniei și prevenirii mizeriei în pădure, oamenii manifestă o nepăsare și un dezinteres duse până la nesimțire privind orașul în care locuiesc, gunoaie fiind îndesate chiar prin plasă, la nici 24 de ore de la amplasarea acesteia. 
„În mare parte, promisiunile pe care le-am primit de la diverse persoane și instituții, s-au concretizat. Buzoienii care tot timpul au confirmat că vor ajuta, au participat după cum au spus, venind chiar și copii. Am primit susținere și din partea RER, de fiecare dată, de la solicitarea pe care am făcut-o, ei au venit, ne-au echipat cu mănuși, cu saci, au ridicat sacii strânși. Am primit susținere și de la Direcția Silvică și, foarte, foarte prompt, într-o săptămână s-a montat și plasa pentru care am făcut solicitare să se monteze. Au venit și pădurarii, care au și rămas la acțiunea noastră să ne ajute să strângem gunoaie, au cărat sacii. Inclusiv reprezentantul RER, Ciprian Silvestru, îi mulțumesc pentru implicarea cu pasiune, de care a dat dovadă în acest proiect. Am așa... o dezamăgire din partea primăriei, eu i-am înmânat o cerere vicelui în care solicitam și coșuri de gunoi, solicitam și o patrulă pentru că deja oamenii au început să arunce resturi. Deci înainte să monteze astăzi (20 septembrie) plasa, eu am văzut iarăși gunoaie. Acum (20 septembrie), seara, când am venit la acțiune, au aruncat prin plasă. Deci dacă nu o să primim sprijin și din partea primăriei, munca acestei echipe o să fie în zadar. De asemenea, în acea cerere, am solicitat și sprijinul asistaților social, chiar luni am vorbit la telefon cu vicele și rămăsese să mă contacteze, în cazul în care reușește să rezolve. Eu am înțeles, din discuția pe care am avut-o față-n față că ni se vor alătura și o parte dintre asistați. Se pare că astăzi (20 septembrie) ne-am bazat doar pe sprijinul oamenilor, care iubesc într-adevăr orașul acesta, iubesc natura și pe sprijinul Direcției Silvice și a RER Buzău.”, a declarat, pentru Șansa News, Diana Rus.
„Buzăul curat” a ajuns la a șasea ediție.O ediție care a cumulat munca buzoienilor într-o reușită: s-au strâns gunoaiele ce împânzeau Crângul (în dreptul porților, înspre Spitalul Județean) și s-a amplasat plasa provizorie pentru prevenirea și stoparea strângerii de gunoaie în parc, lăsate de oamenii care obișnuiesc să arunce în pădure resturi. 
„Nu este prima acțiune pe care o susținem sau o desfășurăm. Noi am desfășurat o serie de activități, întâi teoretice, apoi practice, cu elevii, în cadrul instituțiilor de învățământ cu care avem încheiate parteneriate, dar și cu alți voluntari, cu alte ocazii. Deci orice ocazie prin care putem să facem curat, să ecologizăm pădurea Crâng sau și alte păduri și să dăm un exemplu pentru tânăra generație, o să o valorificăm. Scopul nostru este să educăm tânăra generație în spiritul respectului și dragostei față de pădure.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice, Ciprian Silvestru.
Diana Rus, inițiatoarea acestui proiect se declară mulțumită fiindcă a reușit să ducă la bun sfârșit ceea ce și-a propus: să lase Buzăul ceva mai bun, mai curat, mai frumos. 
„Ediția a șasea nu a fost atât de solicitantă, din fericire data trecută s-au strâns foarte multe gunoaie pe o porțiune foarte mare de bază. De abia astăzi am văzut cât de mult a muncit echipa „Buzăul curat”, așa că ne-am mutat și dinspre poarta principală a Crângului, unde am mai găsit câteva gunoaie. Mă bucur foarte mult că și în această ultimă ediție ne-au susținut buzoieni frumoși și nu numai. De abia aștept să văd ce va urma, ce proiecte vom mai face.”, a explicat Diana Rus.
Proiecte ce au ca scop susținerea orașului se anunță în continuare, Diana Rus sprijinind, pe cât posibil, orice necesită un ajutor. 
„O să vorbesc împreună cu echipa „Buzăul curat” să vedem cu ce sugestii vin și ei legat de ecologizarea pe mai departe a orașului. În plan, avem o acțiune de împădurire la Viforâta. Nu este acțiunea mea, este propusă de Adrian care, alături de prietenii lui, a cumpărat porțiuni de pădure și vrea să le împădurească și, cum ne-a propus această inițiativă, nouă ni s-a părut ok și a rămas să îl ajutăm. Cât despre alte planuri, ce ne-am propus, atât eu personal, cât și echipa „Buzăul curat”, s-a concretizat. Am curățat tot Crângul, am încercat, prin solicitarea acestei plase către Direcția Silvică, să se împiedice aruncarea gunoaielor. Și să vedem, să vedem ce sprijin vom primi din partea primăriei căci, fără sprijinul lor, nu știu cât o să se mențină curată pădurea. Și cel mai rău îmi pare pentru oamenii aceștia care au venit, inclusiv un băiat de 14 ani care a venit special pentru această acțiune, de la Vernești, cu bicicleta.”, a mai adăugat Diana Rus. 
Totul a început de la ea, Diana Rus, care plimbându-se, a observat gunoaiele ce încărcau locul. Împreună cu un prieten au început strângerea gunoaielor, iar apoi a înființat pe Facebook grupul „Buzăul curat”, penultima ediție numărând nu mai mult de 37 de buzoieni frumoși. Iar la ultima ediție, s-a aflat chiar și un copil de 14 ani care a venit de la Vernești pe bicicletă pentru a oferi o mână de ajutor. 
Ce l-a determinat să vină? Ne spune chiar el:
„Pe mine m-a determinat să vin să colectez gunoaie, să ajut natura, să fac o faptă bună, un lucru în folosul comunității și să-mi fac prieteni noi. Nu mi-a fost greu să vin cu bicicleta, sunt obișnuit.”, a explicat A.S.


Etichete: Crângul |  curățat |  gunoaie |  nesimțire
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU