19 [AUG 19] ACTUALITATE Buzau
Luni, 19 august 2019

Cauzele masacrului de la Spitalul Săpoca

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
3 voturi 3438 vizualizari 1 comentariu doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Masacrul de sîmbătă noaptea de la Spitalul Săpoca a scos, încă o dată, în evidenţă marile probleme ale sistemului medical, în speţă ale celui din zona de neuropsihiatrie. Specialiştii în domeniu consiliaţi de reporterii Şansa Buzoiană spun că în cazul respectiv au fost întruniţi, în acelaşi timp, un cumul de factori care au dus la dezastru, iar ceea ce este cel mai grav este că nenorocirea s-ar putea repeta oricînd dacă nu se iau măsuri urgente pentru remedierea principalelor probleme.

Sursele noastre susţin că în “cazul Nicolae Lungu”, ancheta anunţată de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, la Spitalul Săpoca, ar trebui să scoată la iveală faptul că omul se afla în sevraj alcoolic, dar şi faptul că bolnavul, un alcoolic învederat făcea şi crize de epilepsie, o consecinţă a alcoolismului. Or, în aceste condiţii, medicul de gardă al spitalului, care mai este şi medicul curant al lui Nicolae Lungu, ar fi trebuit să aplice un anumit tip de tratament, aşadar, e de văzut dacă tratamentul şi regimul instituit în spital pacientului Lungu a fost cel potrivit şi dacă, iată, cazul a fost acoperit bine din punct de vedere terapeutic.

Cine este Nicolae Lungu

Nicolae Lungu, bolnavul care a săvîrşit masacrul de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri de Siguranţă Săpoca, era un alcoolic cunoscut în satul lui. Era violent cînd se îmbăta, nu era căsătorit, iar ultima dată, acum cîteva zile, şi-a agresat propria mamă cu care şi locuia. Lungu a avut mai multe internări la Săpoca pentru dezalcoolizare, însă, aşa cum se întîmplă adesea în cazul alcoolicilor, “boala n-a avut leac”. Aşadar avem de-a face cu un tip care bea des şi mult şi era extreme de agresiv cînd consuma alcool. Iar un astfel de ins ajunge din cînd în cînd la dezalcoolizare la Spitalul Săpoca, acolo unde găseşte, din păcate, aşa cum s-a dovedit de mai multe ori, un sistem nepregătit pentru a prelua astfel de oameni periculoşi şi a-i trata aşa cum se cuvine.

Hibele sistemului

Sistemul, care e zguduit periodic de nenorociri, spun surse bine pregătite în domeniu, e la nivelul anilor ‘70-’80. În primul rînd supraveghetorii sînt nişte “muncitori calificaţi”, care n-au însă nici un fel de pregătire pentru a putea acţiona în fracţiuni de secundă, în situaţii limită precum cea produsă de Nicolae Lungu. Nu ştiu nici autoapărare şi nici tehnici de imobilizare, şi asta pentru că sistemul nu prevede specializarea acestor supraveghetori. Oamenii sînt, pur şi simplu, luaţi de pe stradă şi puşi să supravegheze bolnavi periculoşi. Pacienţii care intră în sevraj, aşa cum s-a întîmplat cu Lungu, despre care cei care au fost în jurul lui după crime spun că ar fi zis că le-a sfărîmat ţestele pacienţilor pentru că “aveau păduchi în cap”. Deci orice alcoolic internat azi la Săpoca poate halucina exact ca Lungu, iar istoria se repetă.

Pacienţi de-a valma

Specialiştii în neuropsihiatrie mai spun că Spitalul Săpoca precum şi celelalte trei au probleme mari care sînt generate atît de lipsa unei legi specifice despre care se vorbeşte de ani şi ani dar nu s-a făcut nimic, dar şi de lipsa de organizare şi de generare de proceduri specifice.
De exemplu, alcoolicii şi drogaţii, în sevraj sau nu, sînt internaţi, susţin sursele noastre, de-a valma, cu ceilalţi bolnavi. Adică alături de demenţi şi schizofrenici dar şi de persoane ajunse la Săpoca pentru o simplă depresie. În mod normal Nicolae Lungu trebuia internat în izolator şi ţinut sub observaţie, dar iată rezultatul. Astfel de cazuri limită se înregistrează aproape săptămînal. Acum cîteva zile, un bolnav a atacat cu cuţitul un angajat, iar la secţia Ojasca, acum o săptămîna un pacient a aprins cu bricheta saltelele din izolator. Cum s-ar putea remedia situaţia?

Soluţia: Lege şi camere de luat vederi

În principiu, problemele de la Săpoca se pot rezolva prin lege şi stabilirea de proceduri clare pentru sistemul de sănătate neuropsihiatric. Supraveghetorii trebuie să fie specializaţi şi cursaţi periodic, iar saloanele şi cabinetele, dar şi restul incintelor trebuie neapărat supravegheate video. Iar personalul trebuie să fie dimensionat corect şi plătit motivant pentru că, întradevăr, sistemul este cu totul special. 
Ce avem acum? Sursele Şansa Buzoiană spun că cele 7 asistente, 3 infirmieri şi 2 muncitori-supraveghetori, atîţia cîţi au fost anunţaţi oficial că se aflau în noaptea de sîmbătă spre duminică la Săpoca, sînt insuficienţi. În mod normal ar fi trebuit să fie minim 7 asistenţi, 5 infirmieri şi 5 instructori pentru că “arhitectura internă” a spitalului aşa necesită, zic specialiştii. Sistemul de supraveghere cu camere video este neapărat necesar şi va trebui dotat, spun aceiaşi specialişti şi cu un “buton de panică”, aşa cum sînt în toate ţările europene de la vest de Tisa. 
Apoi veniturile lucrătorilor din domeniu trebuie aduse la zona de motivaţie. La Săpoca, însă, lucrurile au stat invers. Cu cîteva săptămîni în urmă, sporurile personalului mediu au fost tăiate cu 5% sub semnătura sindicalistului-şef Sanitas Buzău, Mihai Ştefan, fără acordul sindicatului Sanitas, filiala Săpoca, structură care a fost “sărită” din motive asupra cărora vom reveni. 
Una peste alta, am avut parte de o nouă nenorocire. Dacă putea fi cumva evitată rămîne de văzut, însă, lucrurile trebuie urgent schimbate.


Etichete: Cauzele |  masacrului |  Spitalul |  Săpoca
Voteaza articolul: bun: 3  |  slab: 0   3

Comentarii

Mihaela
19 august 2019
Exact ca în cazul lui Nicolae, se afla și unchiul meu, alcoolic, face foarte urat, de multe ori și-a bătut părinții și chiar și alți vecini, la fel a făcut și cu mama mea, a bătut-o pana i-a spart capul, fără puțin nu a fost fatal. Politia nu a făcut absolut nimic...il trimitea la sapoca. Stătea internat 3-4zile, iar când se întorcea acasă, venea mai turbat ca înainte....trist...trist ca se țin astfel de specimene în libertate.


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU