ACTUALITATE
Curs valutar:
4.7205
4.1484
26 iunie 2019 Ultimul update: 11:45
03 [OCT 18] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 03 octombrie 2018

Caravana unionistă, la Buzău

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
2 voturi 1396 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro
Caravana unionistă, la Buzău

Caravana Unirii, acțiune care promovează unionismul,  în anul Centenarului, a ajuns ieri la Buzău. Este vorba despre trei autocare colorate în roșu, galben și albastru, care au poposit, pentru câteva ore pe platoul din Piața Daciei. În interior, vizitatorii au primit adevărate lecții de istorie de la promotorii curentului unirii Basarabiei cu România.

 „Pe exteriorul autocarelor sunt desenate o sută de simboluri ale României Mari la împlinirea a o sută de ani de la Marea Unire. Intrând în fiecare autocar descoperim pagini de istorie. Este o inițiativă lăudabilă, nu prea se marchează Anul Centenar și de asta ne-am bucurat să fim parteneri. De exemplu, victoriile de la Mărăști, Mărășești și Oituz, după cum știm „pe aici nu se trece”, misiunile străine în România, sprijinul pe care l-am primit și prima provincie care a declarat unirea cu Țara a fost Basarabia, pe 27 martie 1918.”, a declarat activistul civic George Simion.

 George Simion este un tânăr român născut la Focșani și stabilit în Capitală, inițiator al platformei unioniste „Acţiunea 2012“, o coaliţie de asociaţii nonguvernamentale şi grupuri civice care susţin unirea Republicii Moldova cu România. Ajuns la Chișinău, George Simion a fost agresat de autoritățile de dincolo de Prut care l-au declarat indezirabil. Luni seară, românul a fost forțat să părăsească teritoriul moldovean. Incidentul s-a produs la scurt timp dupa ce Simion a participat la o emisiune la un post TV din Chișinău unde s-a dezbătut tema unirii cu România. În timp ce circula cu masina la ieșirea din capitala Moldovei, Simion și șoferul ar fi fost opriți de poliție sub pretextul unei percheziții de rutină. Însă Simion acuză că ar fi fost urcat cu forța în mașina poliției și dus fără nicio explicație peste graniță, în România.

 „Am fost ridicat de polițiștii și de Serviciile Secrete din Chișinău, în mijlocul Chișinăului și escortat până la graniță. E a treia oară când pățesc așa, am fost declarat persoana non-grata pentru o perioadă de cinci ani. Nu este prima oară, data trecută am contestat în instanță și am câștigat. E felul cetățenilor Republicii Moldova de-a cere unirea și a autorităților din Republica Moldova de a bloca orice inițiativă unionistă.”, a mai spus George Simion.

În anul Centenarului, nu putem vorbi despre o Românie întreagă, fără să vorbim despre Basarabia, spune Simion: „Nu putem sărbători o Românie întreagă, atâta timp cât avem această graniță nedreaptă la Prut. Nu putem abandona Chișinăul, nu putem abandona Bălți, nu putem abandona Cahulul, iar un epigramist basarabean spunea că acela care își uită istoria riscă să-și piardă și geografia și asta s-a întâmplat. Dacă noi, în momentul acesta, nu mai vorbim în mass media și nu mai vorbim deloc de Cernăuți, de românii care încă se încăpățânează să existe acolo, chiar dacă li se închid școlile și chiar dacă sunt trimiși pe front. Eu primesc interdicții, am mâncat bătaie, cum ați spus dumneavoastră, dar unii au murit pentru neamul românesc în pușcării și, dacă ne uităm la cei pe care i-am avut înaintea noastră, putem să luăm exemplu din lupta lor, deși mulți dintre concetățenii noștri nu mai dau doi lei pe ideea de neam, pe ideea de România.”

Autocarele care au poposit, în marți după-amiază la Buzău vor ajunge pe 1 decembrie la Alba Iulia. De săptămâna viitoare, în Piața Daciei din Buzău va fi amplasat un cort pentru strîngerea de semnături. Pînă în acest moment au fost strînse circa o sută de mii de semnături pentru unirea României cu Republica Moldova.


Etichete: Buzău |  Caravana |  unionistă
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 1   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

24 iun 2019 [09:37]  MONDEN BUZAU

24 iunie: E zi mare la români!

248 vizualizari Citeste tot
24 iun 2019 [08:58]  MONDEN BUZAU

Buzoianul nostru, dublu campion balcanic

309 vizualizari Citeste tot
22 iun 2019 [10:28]  ACTUALITATE BUZAU

Pestă porcină la Cochirleanca

262 vizualizari Citeste tot

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU