18h 27' ACTUALITATE Buzau
Sâmbătă, 01 decembrie 2018

Cum au sarbatorit buzoienii Marele Centenar

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
3 voturi 2256 vizualizari 0 comentarii
UPDATE [18:27] 01 DEC 2018 ›
Mii de buzoieni au asistat la manifestarile organizate ,in premier ,la Buzau pe Calea Eroilor
Printre notabilitatile locale care au fostprezente s-au numarat  prefectul Carmen Ichim, preşedintele Consiliului
Judeţean, Petre Emanoil Neagu, primarul Constantin Toma, parlamentari   Momentul Marelui Centenar a fost subliniat  şi prin prezenţa  unor invitati din Republica Moldova iar 
  delegaţi moldoveana a fost  condusă de preşedintele Consiliului Raional Soroca, Ghenadie Muntean şi
preşedintele Consiliului Raional Dubăsari, Grigore Policinschire tricolore.
În preambulul  paradei militare s-a savirsit o slujbă religioasă, urmată de depunerea de coroane în domul
din Cimitirul Eroilor. Totodata,au fost premiaţi câştigătorii concursului de istorie organizat de
Fundaţia Mareşal „Alexandru Averescu” şi Consiliul Judeţean, iar elevii Şcolii 11 şi ai Seminarului
Teologic au susţinut recitaluri.
De la ora 11,00, paricipantii au fost mers în Parcul Crâng, unde Consiliul Judeţean a oferit
tradiţionala masă de 1 Decembrie
 

Seara,dupa lasarea intunericului in Piata Dacia s-a inaugurat Tirgul de Craciun si s-au aprins luminile de sarbatori. După intonarea imnului național de către corul Lira și alocuțiunile
primarului Constantin Toma, prefectului Carmen Ichim, Președintelui Consiliului Județean Petre
Emanoil Neagu și ale reprezentantului Diviziei 2 Infanterie Getica doi copii au aprins iluminatul
festiv .
Spectacolul organizat de Primăria municipiului Buzău continuă până la ora 21.00 

De asemene,la Consiliul Județean s-a  aprins, sâmbătă seară, tunelul de lumini amenajat în fața instituției care este prevazut și cu  de o instalație de sonorizare la care pe parcursul lunii decembrie se vor auzi cântece patriotice și colinde. Totodată, până săptămâna viitoare pe fațada instituției vor fi proiectate filme și mesaje cu ocazia Centenarului Marii Uniri.
La aprinderea tunelului de lumini din fața Consiliului Județean au fost prezenți pe lângă
copii care au primit dulciuri din partea președintelui CJ și oaspeții din Republica Moldova.
20 de persoane din raioanele Soroca și Dubăsari în frunte cu președinții Consiliilor
Raionale Ghenadie Muntean și Grigore Policinschi, au apreciat luminițele amplasate în fața
Consiliului Județean și s-au fotografiat pe treptele instituției alături de președintele Petre Emanoil
Neagu și vicepreședintele Adrian Petre.
sâmbătă, 1 decembrie 2018




Astazi este 1 Decembrie, cea mai așteptată zi din acest an, momentul în care românii de pretutindeni vor sărbători 100 de ani de la Marea Unire. Sărbătoarea Centenarului va fi marcată, așa cum se cuvine, și la Buzău, unde autoritățile au făcut pregătiti minuțioase. Programul maniofestărilor  începe la ora 10.00 pe Calea Eroilor, unde oamenii  sunt așteptați la momente  ce vor rămîne marcante în istoria neamului. 
Ziua  începe cu surprize aduse, pentru început de Prefectura Buzău, cea care dechide în fiecare an seria evenimentelor dedicate zilei de 1 decembrie. 
Pentru prima dată, manifestările au fost mutate de pe bulevardul Nicolae Bălcescu pe Calea Eroilor, astfel încît, de această dată, coroanele depuse de oficialităților vor ajunge chiar la mormintele celor căzuți pe frontul de luptă. De asemenea, startul acestor manifestări va fi unul total diferit față de anii anteriori. Comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica, Gheorghiță Vlad, a menționat că vor fi bătute clopotele pentru eroii naționali timp de 3 minute, iar activitatea va începe la ora 10. Comandantul a mai precizat că se va prezenta în fața gărzii de onoare împreună cu prefectul județului la ora 10 și 3 minute.
După acest moment, totul se va desfășura după programul anilor anteriori, iar manifestările de pe Calea Eroilor se vor încheia cu parada militară la care vor lua parte 664 de militari și 64 de mijloace tehnice din dotarea Garnizoanei Buzau. Totodata, a fost pregătit și un spectacol aviatic, 6 aparate de zbor urmând să survoleze cerul Buzăului, dintre acestea 3 fiind surpriză, între cele 2 detașamente militare, cele de defilare pe jos și cele de defilare pe tehnică militară.
La prânz, buzoienii sunt invitați la o masă tradițională românească servită în aer liber. Va fi momentul în care Consiliul Județean va oferi 3800 de porți de fasole cu ciolan dar și un spectacol de muzică populară. În premieră, anul acesta, Consiliul Județean a pregătit și o serie de daruri cu care să-i surprindă pe cei veniți să sărbătorească centenarul în stradă. Președintele CJ Buzau, Petre Emanoil Neagu, a precizat că vor fi împărțite materiale promoționale dedicate centenarului, constând în fulare, baloane, steaguri ți cocarde tricolore. 
La lăsarea întunericului, Piața Daciei va deveni punctul zero al distracției. Imediat după ora 16.00, primarul Constantin Toma va aprinde luminile de sărbătoare  în tot orașul și va deschide târgul de Crăciun. Toți cei adunați pe platoul din fața Palatului Comunal vor putea ascultă muzică populară românească , se vor încălzi cu un pahar de vin fiert, în timp ce cei mici vor putea patina , pentru prima dată în acest an, pe patinoarul în aer liber. 
Lista surprizelor pregătite de autoritățile locale și județene este mult mai lungă și cuprinde şi colinde în aer liber, cum vor putea auzi toţi cei care vor trece prin fața Consiliului Județean. Aici, pentru prima dată, tunelul de lumini din fața instituței , va avea și un fundal sonor tocmai pentru a aduce o bucurie în plus trecătorilor. Atmosfera de sărbătoare va fi îmbinată cu momentul istoric pe care îl vom trăi peste doar o zi așa că aproape toate clădirile importante din oraș vor fi luminate în tricolorul României. 
De altfel, Manifestări dedicate Centenarului vor fi organizate în tot județul, așa că reprezentații Jandarmeriei au și un mesaj special pentru toți participanții la aceste manifestări. Comandantul Jandarmeriei Buzau, Virgil Cueru, a precizat că vor fi manifestări artistice în localitățile Săpoca, Gura Teghii, Berca, Vernești, Pătârlagele, Cislău, Gherăseni, Oreavu și Breaza. Virgil Cueru și-a manifestat speranța că buzoienii vor respecta ordinea publică și indicațiile forțelor de ordine și a precizat că echipele jandarmeriei, cele de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și poliției s-au organizat astfel încât nu există riscuri pentru ordinea pubică.

De asemenea, traficul va fi închis și sâmbătă, pe 1 decembrie, de la ora 8.00,  pe Calea Eroilor de la intersecţia cu Şoseaua Nordului până la intersecţia cu bulevardul Unirii. Aceleaşi măsuri vor fi luate pe bulevardul Mareşal Averescu, de la intersecţia cu strada Spiru C. Haret până la intersecţia cu bulevardul Unirii, restricţie valabilă doar pentru sensul de deplasare cartier Micro XIV – Unirii.

Ziua Naţională vine nu doar cu bucurie, ci și cu ger năprasnic. Vremea este deosebit de rece, şi, deşi cerul va fi variabil , mai mult senin, vântul va sufla cu putere, accentuând senzaţia de frig. Foarte frig va fi şi în intervalul în care vor avea loc manifestările dedicate Centenarului, în regiune fiind aşteptate temperaturi de până la minus 7 minus 8 grade celsius.



Etichete: Buzoienii |  Centenar |  Marele |  sarbatoresc
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 1   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU