28 [OCT 18] ACTUALITATE Buzau
Duminică, 28 octombrie 2018

Buzăul, zguduit de un cutremur de 5,8 grade

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
1 vot 1486 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro

Un cutremur de pământ cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter a fost resimițit duminică dimineața la Buzău. Mișcarea seismica a avut  la ora 03.38 potrivit  Institutului de Fizică a Pământului(INFP) la o adâncime de 150 de kilometri, iar zona epicentrală fost localizată în județul Buzău la 28 de kilometri de orașul Nehoiu,in zona comunei Lopatari.Cutremurul,cel mai puternic din ultimii ani,a creat panica printre buzoieni multi din ei iesind in strada de teama unor replici.De astfel o astfel de replica a avut  3,1 grade si s-a produs  la ora 04.15 (3.15 după ora de iarnă)
 Seismologii au stabilit ca epicentru cutremurului a fost in zona de munte a judetului Buzau.INFP a transmis in acest sens ca in ziua de 28/10/2018 la ora 03:38:06(ora Romaniei) s-a produs in Zona seismica Vrancea, judetul Covasna un cutremur cu magnitudinea 5.7 pe scara Richter, la adancimea de 150 km. Intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de VI grad(e) Mercalli. Cutremurul s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: Nehoiu(17km), Covasna(33km), Întorsura Buzăului(37km), Târgu Secuiesc(48km), Vălenii de Munte(53km)”
 Seismul s-a simtit in intreaga jumatate de est a tarii in sud si mai ales in Bucuresti dar si in Republica Moldova ,Ucraiana si Bulgaria.Până la acest seism, cel mai puternic cutremur din acest an avusese loc în 25 aprilie, cu o magnitudine de 4,6 pe scara Richter, tot în zona seismică Vrancea, în judeţul Buzău, la adâncimea de 151 de kilometri.
 
  Sute de buzoieni si-au pertecut zorile pe retelele de socializare s-au vorbind la telefon.Cei mai multi dintre ei s-au intrebat de ce n-au primit alerta pe telefon de la nou implementatul sistem RO-ALERT ,insa, acesta nu e prevazut sa alerteze populatia in caz de cutremur. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat presei centrale, duminică dimineață, după cutremurul cu magnitudine de 5,8 din județul Buzău, că sistemul RO-ALERT nu este menit să transmită alerte înainte de cutremur, ci ulterior producerii seismului."Încă de la început s-a explicat că sistemul RO-ALERT nu este menit să trimită alerte înainte de cutremur, ci ulterior", a declarat Raed Arafat, la Digi24.

Și reprezentanții ISU București-Ilfov au arătat că în cazul seismelor, sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări anterior declanșării acestora.

"Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)", a transmis Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

La Buzau ,inafara de panica, nu s-au inregistrat victime, apeluri la 112 sau pagube materiale a precizat pentru sansanews.ro purtatorul de cuvint al ISU Buzau,George Cretu
 
 In cursul diminetii au aparut si citeva explicatii ale specialistilor inseismologie despre cutemurul de simbata spre duminica.De exemplu , Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a explicat, în direct la Digi24, că este normal, ca la un anumit interval de timp, să apară astfel de cutremure moderate. El susține că apariția unui astfel de cutremur în România poate avea un efect benefic, întrucât se eliberează o parte din tensiunea seismică acumulată în zona Vrancea.„E un cutremur moderat, ceva mai mare, este un cutremur normal pentru zona Vrancea. Cutremure de magnitudine 6 se produc la intervale de câțiva ani. El a apărut și pe fundalul unei activități ceva mai slabe, în ultimul timp. Era de așteptat. Activitatea seismică înseamnă și o acumulare și are un efect benefic pentru că a eliberat energia acumulată în ultima vreme.

Cutremurele de magnitudine 4 sunt cam la intervale de o lună. În particular, la adâncimea la care s-a produs cel de azi, nu prea s-au produs cutremure. Așa se explică și mărimea lui ceva mai mare, pentru că se acumulase energie.

Aceste fluctuații care apar sunt normale. Cutremurul a eliberat, pe toată zona Vrancea, o parte din energie. Încet, încet, energia se acumulează, în ciuda acestor eliberări. La scară largă, vom avea și un cutremur mare, la un moment dat.

Nu putem spune când va veni acest cutremur mare. Zona Vrancea este o zonă activă seismic. La intervale de zeci de ani, putem avea un cutremur de magnitudine 7. Sunt și alte zone de acest gen pe glob. Trebuie să ținem cont de această particularitate a zonei în care trăim. Nu putem spune că stăm liniștiți 100 de ani fără cutremur.

Aici este intersecția a 3 plăci, e o zonă complicată. Mai apare un fragment, toate converg către zona Vrancea. Însă aceste plăci nu mai sunt la fel de active, însă această convergență a creat desprinderea unei plăci, care se cufundă, coboară aproape vertical.

Ce e puțin ciudat, nu este încă foarte clar, este care e mecanismul care determină aceste descărcări. Avem, totuși, cutremure mari, pentru o zonă atât de mică.

Adâncimea este relevantă din două puncte de vedere: pentru că a fost un cutremur de adâncime, el se resimte pe o suprafață mai mare, dar pentru că a fost la adâncime mare, el nu se resimte la fel de puternic ca un cutremur de suprafață.”, a declarat Mircea Radulian, la Digi24.Etichete: Buzaul |  cutremur |  grade |  zguduit
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU