13 [IUN 19] ACTUALITATE Buzau
Joi, 13 iunie 2019

Factură URIAȘĂ pentru luminițele de Crăciun. Cât a cheltuit Buzăul

Claudia Toader alte articole de Claudia Toader
1 vot 1707 vizualizari 0 comentarii claudiatoader@sansanews.ro
Buzăul, cel mai cheltuitor oraș din țară la iluminatul festiv

Buzăul este oraș de top atunci când vine vorba de costurile iluminatului festiv. Un raport al Consiliului Concurenţei, care a făcut o investigaţie în toate municipiile reşedinţă de judeţ, a scos la iveală că anul trecut, cea mai mare parte a banilor cheltuiți pentru iluminatul public în Buzău s-a dus pentru luminițele care au fost  aprinse în perioada sărbătorilor de iarnă.

O investigație sectorială declanșată prin ordinul președintelui Consiliului Concurenței pe piața serviciilor publice de iluminat  existente la nivelul municipiilor reşedințǎ de județ din România scoate la iveală o situație îngrijorătoare: cheltuielile cu iluminatul public au crescut de la un an la altul. Nu atât becurile aprinse noaptea pe străzi, cât iluminatul festiv, din perioada sărbătorilor de iarnă, au scos însă cei mai mulți bani din vistieria primăriilor.
La Buzău, evoluția plăților în anii 2016, 2017 și 2018 a fost constantă, cu creșteri nu foarte mari, de la 946 de mii de lei plătiți pentru iluminatul festiv în 2016 la 1 milion 164 de mii de lei în 2018. Chiar și așa, costul luminii din timpul sărbătorilor a reprezentat, cel puțin anul trecut, 88 la sută din factura la curent plătită pe tot parcursul anului. Creșterea s-a resimțit și în buzunarele buzoienilor, însă nu foarte mult, de la 9.76 de lei pe cap de locuitor plătiți pentru iluminatul public la 9,82 de lei în 2018.
”În cadrul analizei, Consiliul Concurenței a constatat că sumele alocate de fiecare municipiu pentru iluminatul festiv au fost destul de mari, chiar peste 50% din valoarea totală a contractelor anuale pentru serviciile de iluminat public. Astfel, în anul 2016, pe primele locuri s-au situat Galaţi,cu 77% din suma totală anuală aferentă întregului serviciu de iluminat public în municipiu, adică 1,8 milioane lei, urmat de Buzău cu 72%(946.000 lei) şi Vaslui cu 60%(897.000 lei). În 2017, în clasamentul municipiilor care au alocat iluminatului festiv cele mai mari procente raportate la valoarea contractelor de iluminat public se află Constanţa şi Ploieşti cu 87%,reprezentând 9 milioane lei și respectiv 1,5 milioane lei. În anul 2018,clasamentul este condus de Buzău cu 88% din suma plătită anual pentru iluminat public(1,6 milioane lei) urmat de Constanţa cu87%, reprezentând 5,1 milioane de lei”, se  arată în raportul Consiliului Concurenței.
Pentru moment nu se știe dacă raportul Consiliului Concurenței va constitui un punct de plecare pentru eventuale verificări și anchete cu privire la modul în care au fost cheltuiți banii publici. Nu este însă exclus ca iluminatul să fie verificat și de Curtea de Conturi.Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU