24 [OCT 18] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 24 octombrie 2018

Buton de panică la Spitalului Judeţean

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 1790 vizualizari 0 comentarii


De luni agenţii de pază şi secţiile vulnerabile din Spitalul Judetean sînt dotate cu butonul de panică, o tehnologie care alertează rapid autorităţile, astfel încît intervenţia în caz de pericol să fie mult mai rapidă decît atunci cînd e anunţată prin 112 sau prin staţiile de emisie-recepţie.   
Măsura vine după ce în ultima perioadă, la Spitalul Județean Buzău, scandalurile generate de aparținători s-au ţinut lanț. Numai anul acesta au fost înregistrate 23 de astfel de incidente, 15 dintre ele fiind considerate grave. Joia trecută o femeie a pulverizat cu spray lacrimogen pe holul de la Unitatea de Primiri Urgențe, în urma unui scandal cu un bărbat, ceea ce a dus la evacuarea pacienților și a personalului medical. La două zile distanță, un alt scandal a avut loc, de data aceasta în curtea spitalului. În ambele cazuri a fost nevoie de intervenția forțelor de ordine. Și de cele mai multe ori cînd au loc astfel de incidente, activitatea unora dintre secțiile spitalului e paralizată.  
"Uneori, unele secții sînt paralizate și în principal, secția UPU. Au mai fost probleme și pe bloc operator, și pe ATI, pentru că lumea nu vrea să înțeleagă că, pe lîngă drepturi, mai au și obligații. Pacienții care vin la spital vin să se trateze, să lase cadrele medicale să-și facă treaba. Din nefericire, acest lucru nu se întîmplă mereu și ne afectează pe toți, în activitatea de spital", a declarat managerul Spitalului Judeţean Buzău, Claudiu Damian.  
Pacienţii au cel mai mult de suferit
Iar cei care au cel mai mult de suferit sînt pacienții, în astfel de cazuri. Din cauza numeroaselor scandaluri, chiar dacă medicii și asistentele nu sînt vizați direct, personalul medical a ajuns să se teamă. Astfel, s-a luat decizia ca unitatea să fie dotată cu buton de panică. Deși sînt 8 agenți de pază pe tură, ei nu pot face față atunci cînd numărul scandalagiilor e mare. Așa că de acum încolo, intervenția forțelor de ordine va fi mult mai rapidă.  "Îngrijorător că fenomenul acesta este în creștere, deci vă dați seama, nu e lună fără două incidente majore în curtea spitalului sau pe secții, ceea ce nu e normal. Personalul medical a început să se teamă, exact cum ați spus și dumneavoastră, pe de-o parte își pun problema că vin la serviciu și nu mai sînt în siguranță, ceea ce nu e admisibil. Nu se poate să nu le creăm un mediu de lucru așa cum trebuie, dar din nefericire, unii dintre aparținători nu vor să înțeleagă asta", a mai explicat managerul spitalului, Claudiu Damian.
Timp de reacţie 3 minute
Butonul de panică poate fi folosit atît de asistente, cît și de agenții de pază. Practic, în cazul în care se impune intervenția forțelor de ordine, odată alertate prin intermediul butonului de panică, acestea pot ajunge la spital în cel mult 3 minute.

"Agenții de pază sînt dotați cu tonfă, spray, stație radio și buton de panică. Agentul de pază acționează butonul de panică, care se transmite în dispecerat, dispeceratul anunță imediat echipajele de intervenție care sosesc în spital. Ține apăsat două-trei secunde ca să se ducă semnalul în dispecerat, după care dispeceratul dă alarmă la echipajele de intervenție, care în eel mai scurt timp, în maxim două-trei minute, sosesc în curtea spitalului.", a mai spus Constantin Gudruma, agent de pază la Spitalul Județean Buzău. Spitalul Judeţean Buzău este printre puţinele unităţi sanitare din ţară care au fost dotate cu buton de panică. În urmă cu 5 ani, un parlamentar de Iaşi, care este şi medic urgentist, a depus o iniţiativă legislativă privind dotarea obligatorie a tuturor spitalelor şi şcolilor cu buton de panică. Proiectul respectiv nu a devenit lege pînă acum.Etichete: Buton |  Judeţean |  panică |  Spitalului
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU