21 [MAR 18] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 21 martie 2018

Avem legea care face ordine în pieţele agroalimentare

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
1 vot 1845 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro

Ceea ce n-au reuşit, dar au promis ca fac, toţi candidaţii la alegerile locale şi generale de la Buzău, cu privire la separarea comercianţilor din pieţe de adevăraţii producători au facut  în cele din urmă parlamentarii. Astfel, s-a votat şi promulgat de către preşedintele României o lege prin care fermierii care vînd în piețe vor putea fi recunoscuți, de acum înainte, mult mai ușor de către cumpărători, dacă sînt agricultori autentici sau samsari.

Actul normativ a fost promulgată luni, de președintele României Klaus Iohannis. Șeful statului a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol care prevedere mai multe modificări pentru agricultori. Legea își propu­ne să corecteze efectele  negative produse de Legea nr.145/2014, atît la nivelul producătorilor agricoli, cît și în ceea ce privește consumatorii și societățile comerciale care asigură desfășurarea comerțului cu amănuntul. 
Carnet de comercializare
Potrivit noilor prevederi, carnetul de comercializare, care va fi valabil 7 ani în loc de 5 cum este în prezent, a produselor din sectorul agricol - documentul utilizat de persoana fizică care deține atestat de producător, precum și de soțul/soția, ar putea fi folosit și de rudele de pînă la gradul II care locuiesc și se gospodăresc împreună, după caz, pentru exercitarea actului de comerț cu ridicata sau comerț cu amănuntul a produselor agricole obținute în ferma/gospodăria proprie. refuzul eliberării avizului consultativ prevăzut la art.3 alin.(5) de către structurile asociative profesionale/ patronale/ sindicale din agricultură prevăzute la art.4 alin.(1) sau condiționarea eliberării acestuia de calitatea de membru al entității emitente, cu amendă de la 3.000 lei la 4.000 lei. Și pentru atestatul de producător sînt modificări astfel că valabilitatea acestuia crește de la 5 ani cît este în prezent la 7 ani iar acesta se va elibera, la cerere, persoanelor fizice care optează pentru desfășurarea unei activități economice în sectorul agricol, pe baza datelor din registrul agricol.
Cine eliberează atestatul
Mai mult, termenul pentru eliberarea atestatului de producător se eliberează de către primar în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării, cu avizul consultativ emis de către una dintre structurile asociative profesionale/ patronale/ sindicale din agricultură, după caz, constituite conform legii și organizate la nivel local/zonal/ județean/ regional/ național, care se înregistrează la primăriile comunelor, orașelor, municipiilor sau sectoarelor municipiului București și care nominalizează cel puțin un reprezentant în acest scop, sau în lipsa avizului de la una dintre structurile asociative profesionale/ patronale/ sindicale din agricultură, de către entitățile teritoriale din subordine sau în coordonare, stabilite în condițiile legii, în acest scop, de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
În plus, spațiile de comercializare din piețe, de 40 la sută, sînt destinate și fermierilor care au Întreprinderi Individuale cu adeverință de la Primărie care să dovedească suprafața de teren, culturi exact ce scrie pe atestat. În situația emiterii avizelor consultative de către una dintre structurile asociative profesionale/ patronale/ sindicale din agricultură, acestea au obligația transmiterii evidenței cu avizele consultative eliberate direcțiilor pentru agricultură județene și a municipiului București. Fermierii care vînd în piețe vor putea fi recunoscuți ușor de către cumpărători dacă sînt agricultori autentici sau samsari. Producătorii agricoli vor fi obligați să afișeze la locul de vînzare etichete care să indice mai multe date despre produsele lor, dar și o copie după certificatul de producător, potrivit aceleași legi.

Ce trebuie afişat

Potrivit noilor prevederi care va fi afişată şi în pieţe pe modelul supermarketurilor va fi din material scris, imprimat, înscris la vedere, în mod vizibil, lizibil şi uşor de înţeles, cu scopul de a oferi cumpărătorilor informaţiile necesare, suficiente, verificabile şi uşor de comparat, astfel încît să permită acestora să aleagă acel produs care corespunde exigenţelor din punct de vedere al nevoilor şi posibilităţilor lor financiare, care trebuie să conţină următoarele elemente:
- numele şi prenumele/denumirea producătorului; - denumirea produsului; - localitatea de origine; - data obţinerii produsului; - preţul de vînzare; Neafișarea de către producătorii agricoli a etichetei de produs se sancționează cu avertisment sau amendă de la 100 lei la 500 lei.Etichete: agroalimentare |  legea |  ordine |  pieţele
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU