31 [OCT 19] ACTUALITATE Buzau
Joi, 31 octombrie 2019

Auxiliarul de istorie, editat de Primărie, va fi revizuit sub îndrumarea Academiei Române

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 2285 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Manualul de istorie locală introdus pentru cursuri opționale în școlile din municipiul Buzău a creat numeroase controverse. În dispută intervine Academia Română care dă verdictul: lucrarea trebuie revizuită și acest lucru se va face sub îndrumarea istoricilor din cadrul Academiei. Până anul viitor, când manualul va fi suport pentru o materie obligatorie, Primăria Buzău va scoate ediția a doua, îmbunătățită.

Buzăul este primul oraș care are un manual după care sute de elevi pot învăța istoria propriului județ.  ”Istoria județului Buzău” a fost scoasă de sub tipar în urmă cu câteva săptămâni și tot atunci a fost distribuită elevilor claselor a VII-a din oraș, pentru cursurile opționale.  Manualul de istorie locală realizat la inițiativa Primăriei și coordonat de dr. Marius-Adrian Nicoară, avandu-i ca autori pe Constantin Coman, Valeriu Nicolescu si Dumitru Scoroșanu a stârnit însă un val de controverse.
Primele observații au venit chiar de la directorul Muzeului Județean Buzău care după ce a studiat cartea a sesizat mai multe erori pe care le-a făcut publice.
” Ar fi vorba despre erori de ordin științific, împreună  cu colegii mei am identificat 26 de erori în primele 28 de pagini. Se sare peste o perioadă istorică, li se induce copiilor ideea că acum 5-6 mii de ani  pe teritoriul Buzăului a existat o mare uniune de triburi care functionau unitar din punct de vedere economic, politic, militar. Se mai vorbește despre așezările întărite ale membrilor comunității din Epoca Bronzului. Sunt erori importante, un conținut care nu oferă copiilor date reale ” a declarat directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.
În dispută intervine și Academia Română. Un prim punct de vedere foarte critic a fost formulat pe 9 octombrie, în urma căruia s-a sugerat chiar retragerea auxiliarului cu istoria locală.  După primirea acestei adrese, primarul Constantin Toma și  coordonatorul lucrării, Marius Nicoară, au mers la București pentru a lămuri situația. În urma discuțiilor, autoritățile locale din Buzău au decis să păstreze manualul pe băncile elevilor.
” Nu se va scoate. După ce ne-am dus cu manualul în față și cu un memoriu în care i-am explicat președintelui Academiei Române punct cu punct, ni s-a spus că va da manualul unei comisii de cercetători. Au făcut deja o preanaliză si au zis că după ce vor termina studiul ni se va spune ce observații au și vom realiza o ediția a doua
a declarat primarul Constantin Toma. 

Până anul viitor, Primăria va tipări o ediție revizuită a lucrării ”Istoria județului Buzău” la care se va lucra sub îndrumarea istoricilor Academiei Române .
”Am constatat, la o analiză mai atentă, că, în linii mari, cartea nu se abate de la principiile fundamentale de abordare a trecutului românilor și că, prin urmare, sunt necesare doar mici intervenții punctuale. Vă vom înștiința de îndată ce lucrurile vor fi îndreptate și se va putea trece la publicarea unei noi ediții”, menționează reprezentanții Academiei Române.
Publicată anul acesta cu scopul de a servi ca suport de curs pentru materiile opționale, de anul viitor ”Istoria Județului Buzău„ va deveni manual studiat ca materie obligatorie de toți elevii claselor a VII-a din județul Buzău.


Etichete: Academiei |  Auxiliarul |  îndrumarea |  editat |  istorie |  Primărie |  revizuit |  Române
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU