13 [AUG 19] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 13 august 2019

Atenție, șoferi! Simpla ținere a telefonului în mână va fi sancționată drastic

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
1 vot 1510 vizualizari 0 comentarii

Autoritatile le-au pus gând rău, și pe bună dreptate, conducătorilor auto care folosesc telefonul mobil în timpul mersului. Asta dupa ce în ultimul timp, accidentele mortale provocate de șoferi care transmiteau live pe Facebook in timp ce conduceau au crescut îngrijorător.                        
    
Guvernul a adoptat luni modificările la Codul Rutier care au drept scop prevenirea accidentelor provocate de șoferi care vorbesc la telefon,  filmează ori transmit live pe facebook. Astfel, se va interzice ţinerea în mână ori folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timpul conducerii pe drumurile publice. Nerespectarea noilor prevederi se va sancţiona cu patru puncte de penalizare şi amendă cuprinsă între 6 si 8 puncte. Vor fi sancţionaţi cu amendă şi conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere, în speță cei care folosesc biciclete ori trotinete., tractoriștii ori cei care merg pe drumurile forestiere.  În plus, șoferul  care încalcă o regulă privind circulaţia vehiculelor în timp ce ţine în mână sau foloseşte telefonul, va fi sancţionat cu 4-5 puncte-amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile.
De la începutul anului, polițiștii din Buzău au aplicat sute de amenzi șoferilor prinși vorbind la telefon fără  sistem hands free.
”Până în momentul de față au fost aplicate 725 de sanctiuni pe această linie, adică foloosirea telefonului mobil de către conducătorii auto fără sitem hands free”, a explicat  comisar sef Silviu Dinu de la Poliția rutieră Buzău.
Folosirea telefonului mobil şi a altor dispozitive electronice de comunicare sau divertisment, în timpul mersului, reprezintă unul dintre principalii factori de distragere a atenţiei pentru conducătorii de vehicule. Un șofer care se uită în telefon chiar și pentru o secundă poate reprezenta un adevărat pericol pentru el și pentru ceilalți participanti la trafic. Prin introducerea noilor modificări, autoritățile speră să reducă numărul tragediilor pe șosele.
Speram că urmările acestor modificări  să fie cele avute în vedere de legiuitori și anume determinarea șoferilor de a nu mai folosi sisteme de telefonie sau orice mijloc media de a tasta un mesaj sau de a filma. Vrem să avem si noi o acțiune de mediatizare a acestor norme legale noi pentru a determina astfel șoferii să lase telefoanele din mâini și să fie atenți la condus atât timp cât se află într un autovehicul , a mai spus comisar sef Silviu Dinu de la Politia Rutieră Buzau.                                        
În sprijinul modificărilor la Codul Rutier aprobate luni,  Guvernul prezintă trei cazuri cu consecinţe grave în care a fost folosit telefonul mobil la volan pentru transmisiuni live pe Facebook.  Autoritățile  dau și exemplul unui accident cumplit petrecut în județul Vrancea. Pe 19 iulie, anul trecut, un autoturism în care se aflau 4 tineri care transmiteau live pe Facebook, a intrat într-un cap de pod de pe marginea drumului. Accidentul s-a soldat cu decesul a două persoane şi rănirea gravă a altor două", conform notei de fundamentare.
Noile prevederi urmează sa se aplice in termen de 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.
In aceasta perioadă, Poliția Rutieră trebuie să desfășoare o campanie pentru a-i informa pe șoferi despre aceste modificări și ce îi paște dacă vor fi prinși cu telefonul în mână la volan.        


Etichete: Atenție |  drastic |  șoferi |  ținere |  sancționată |  Simpla |  telefonului
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 1   -1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU