15 [IUL 19] ACTUALITATE Buzau
Luni, 15 iulie 2019

Atenție la viespi! 6 buzoieni au ajuns la spital

Andreea Zaleschi alte articole de Andreea Zaleschi
0 voturi 1308 vizualizari 0 comentarii


Insectele, fie ele albine sau viespi, sunt extrem de agresive, în această perioadă, cu vreme capricioasă, când cu ploi abundente și vânt, când cu caniculă. De două săptămâni, atacul acestor insecte este parcă și mai frecvent astfel încât aproape la fiecare două zile cel puțin o persoană ajunge la Spitalul Județean din Buzău, înțepate de insecte. Din fericire, toți pacienții au fost tratați la timp fără ca viața lor să fie pusă în pericol.

„De la începutul lunii iulie și până în prezent, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, s-au prezentat 6 persoane înțepate de albine. Toate cele 6 cazuri au manifestat reacție alergică, însă fără să se ajungă la șoc anafilactic. Toți pacienții au primit tratament și îngrijiri medicale, ulterior fiind externați.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Buzău, Adriana Bunilă.

O persoană obișnuită poate tolera chiar și până la 20 de înțepături per kilogram. Deși majoritatea persoanelor au doar reacții locale, există și excepții, se menționează pe medlife.ro.

În consecință, medicii atrag atenția că insectele pot fi extrem de periculoase în cazul persoanelor care au un fond alergic și care pot dezvolta reacții severe în cazul unei înțepături. Cea mai periculoasă rămâne înțepătura de viespe. Medicii vin cu câteva recomandări pentru persoanele care știu că au sensibilitate crescută la veninul de viespe, albină sau la alte insecte.

„Mai întâi, dacă se știe alergic, dacă e confirmat și alergologul indică treaba asta, atunci trebuie să aibă seringa pre umplută de adrenalină pe care să o posede la sine în poșetă, în buzunar, la îndemână, dacă pleacă într-o drumeție, într-o călătorie sau chiar și acasă trebuie să fie acea seringă pre umplută cu adrenalină. Dacă știe că a mai făcut șoc anafilactic sau aproape de șoc anafilactic, atunci trebuie să aibă această seringă pre umplută cu adrenalină, pe care și-o injectează foarte simplu subcutanat, și-o poate face foarte ușor. Și desigur, să sune la 112 pentru că își face asta de prim ajutor, ca să scape de pericolul iminent și apoi să cheme ambulanța, bineînțeles.”, a explicat Gina Câmpeanu, medic de familie din județul Buzău.

 

Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU