10 [IUL 19] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 10 iulie 2019

Asfaltarea DJ 203 K, o corvoadă pentru mii de buzoieni

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
1 vot 1775 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

În doi ani li s-a promis o șosea ca-n palmă, dar până atunci înfruntă zilnic o furtună de praf. Este calvarul trăit de locuitorii de pe Valea Slănicului, județul Buzău, zonă ce este traversată de drumul județean 203K. Șoseaua a intrat de câteva luni în reabilitare totală, iar cum s-a deschis șantierul muncitorii au decopertat aproape întregul drum și l-au acoperit cu balast și un strat de piatră spartă, spre disperarea șoferilor.  

„Cred că munca merge încet și prost. De ce zic asta? Pentru că au decopertat, cred că, vreo 20 și ceva de kilometri.  Ei zic că se asfaltează, dar  au promis că înaintează nu știu câți kilometri pe zi și înaintează 200 de metri, dacă, pe săptămână. Și timpul a fost de așa manieră, dar se mișcă foarte încet, din cauza  prafului acesta, care este foarte nenorocit. Sunt vreo două luni de când au decopertat aici. Greșeala cea mai mare este că au făcut decopertarea asta pe o suprafață mare și merg lent cu asfaltatul , am înțeles că merg cu 50 de metri la zi și ei promiseseră că merg cu 5 kilometri, așa că, oricum, pentru noi, zona aceasta, aici, este foarte grea.”, spun localnicii.

Asfaltarea însă merge mult mai greu. Turnarea asfaltului a început de la Podul Muncii, iar până acum abia s-au încheiat doi kilometri.

Și dacă ritmul cu care se lucrează nu ar fi o mare problemă pentru șoferi, pentru localnicii din comunele care sunt tranzitate de 203 K reabilitarea a devenit o corvoadă. Asta din cauza prafului pe care fiecare mașină care trece îl lasă în urmă. Oamenii sunt îngroziți și spun că singurele zile în care pot respira sunt cele mohorâte, așa cum a fost și cea de astăzi,  în care a și plouat. Mulți oameni sunt în vârstă și spun că deja au început să simtă efectele nocive ale prafului asupra sănătății.

Fapt care este confirmat și de medici. Praful poate provoca de la reacții alergice la conjunctivite, rinite și poate ajunge până la afecțiuni pulmonare grave.
„Praful, ca orice noxă din atmosferă, poate avea un rol de alergen și poate declanșa boli alergice, fie manifestate la nivelul pielii, la nivelul mucoaselor, de exemplu, conjunctivite, rinite alergice, crize de astm bronșic, pot să acutizeze boli cronice cum ar fi boala cronică obstructivă pulmonară. Bineînțeles, pot să determine afecțiuni ale pielii, stafilococi sau alte dermatite și sigur că acest praf nu este decât un factor declanșator de boli la nivelul organismului uman.”, a declarat medicul de familie, Gina Câmpeanu.

De suferit nu suferă doar oamenii, ci și plantele. Întreaga vegetație de pe marginea drumului este aproape uscată, iar fructele și legumele pot fi mâncate doar după ce sunt foarte bine spălate. De exemplu, gospodarii au până și roșiile din solar înecate în praf. Oamenii nu mai știu ce să facă și mai ales cât trebuie să mai îndure această situație.  Sunt zile în care praful este atât de gros încât nici șoferii nu văd pe unde merg. Și  chiar dacă șoseaua este udată, tot nu se poate sta afară. În plus, din cauza lungimii foarte mari pe care este decopertat drumul, operațiunea decurge destul de anevoios.  

Durata de execuție a lucrărilor este de 24 de luni așa că oamenii mai au de așteptat până când vor putea avea în comune un aer curat dar și o șosea ca-n palmă


Etichete: Asfaltarea |  buzoieni |  corvoadă |  pentru
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

21 oct 2019 [09:21]  ACTUALITATE BUZAU

Ce se întâmplă cu focarele de pestă din județ

350 vizualizari Citeste tot
21 oct 2019 [08:16]  ACTUALITATE BUZAU

Cât mai durează vara din octombrie!

476 vizualizari Citeste tot
20 oct 2019 [09:49]  ACTUALITATE BUZAU

MedikaTV: Cum putem fi frumoase și la 70 de ani

563 vizualizari Citeste tot
Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU