05 [SEP 19] ACTUALITATE Buzau
Joi, 05 septembrie 2019

Anchetă penală la Direcţia Sanitar-Veterinară. A apărut un document fals

Cătălina Jingoiu alte articole de Cătălina Jingoiu
2 voturi 3120 vizualizari 0 comentarii business2b@focustv.ro

Anchetă penală după ce un buzoian a încercat să se angajeze în Marea Britanie, ca tehnician veterinar, folosind o diplomă falsă. Este vorba despre un certificat de absolvire pe care scrie că ar fi fost emis de Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Buzău.

Ca să pară și mai veridic, actul are inclusiv semnătura celor doi directori în funcție, dar și pe cea a secretarului Colegiului Medicilor Veterinari. Cazul a ajuns în atenția Direcției Sanitar-Veterinare după ce firma de recrutare din Marea Britanie, care l-a și angajat pe presupusul tehnician veterinar din Buzău, a cerut reprezentanților instituției confirmarea certificatului de absolvire prezentat de român la angajare. Potrivit documentului, buzoianul ar fi absolvit un curs de calificare cu o durată de șase luni, în anul 2017, la Direcția Sanitar-Veterinară Buzău. Acest fapt este negat chiar de cei ale căror semnături apar pe presupusul certificat de absolvire.

”Doamna care m-a sunat, de la firma de recrutare, mi-a spus că persoana respectivă deja lucrează, dar vor să-l dea afară că li s-a părut suspectă diploma prezentată. E destul de gravă situația, vis-a-vis poate c]te asemenea certificate de absolvire au mai fost eliberate, sau poate deja alți angajatori nici nu au sesizat că au în față documente false și acele persoane deja lucrează”, spune Costel Chiscan, secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Buzău.  

Deși la prima vedere documentul pare foarte bine realizat și nu trezește nicio suspiciune  la o analiză mai atentă reprezentantii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Buzău au putut concluziona că este vorba despre un fals. Este pentru prima dată când o astfel de situație ajunge în atenția instituției, iar conducerea se teme că ar putea să nu fie un caz unic, așa că a fost sesizat Parchetul.

Directorul adjunct al DSVSA Buzău, Ciprian Botezatu: ”Este un fals grosolan din punct de vedere al fondului problematicii și foarte bine ticluit al formei. În forma color, așa cum l-am văzut eu, lasă impresia unui document destul de credibil. Constantând, bineînțeles, că este vorba despre un fals, am făcut o plângere, din partea instituției, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău de către juristul instituției. Este primul document pe care îl văd de natura asta, destul de bine nerealizat, dacă mă întrebați pe mine ca nespecialist, cel puțin din punct de vedere grafic. Deși nu am cunoștintă, mă gândesc că s-ar putea să nu existe doar un singur exemplar, există posibilitatea ca cine se ocupă atât în detaliu să facă astfel de falsuri nu o face doar pentru o singură persoană, ci este posibil să fie făcute pentru mai multe persoane”.

Profesia de tehnician veterinar este echivalentul celei de asistent medical în medicina umana așa că autoritățile sanitar veterinare spun că dacă nu s-ar fi descoperit la timp, situația ar fi putut fi extrem de gravă. 

Etichete: Anchetă |  apărut |  Direcţia |  document |  penală |  Sanitar |  Veterinră
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 1   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU