18 [IUL 19] ACTUALITATE Buzau
Joi, 18 iulie 2019

An atipic în agricultura buzoiană

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 1377 vizualizari 0 comentarii

Un an agricol atipic. Așa caracterizează specialiștii anul agricol 2018-2019. Un an în care vremea a fost extrem de capricioasă și a lăsat urme adânci în recoltele de fructe și legume pe care le-a înjumătățit. Pe de altă parte, fermierii care au cultivat floarea soarelui și porumb se bucură de rezultatele muncii lor, recoltele prognozate fiind foarte bune.

Specialiștii din agricultura buzoiană spun că am avut parte de un  an agricol cum nu s-a mai văzut în ultimii 30, iar acum, la vremea recoltatului se poate vedea cel mai bine cât de greu le-a fost fermierilor să facă agricultură în asemenea condiții meteorologice. Pe de-o parte, fermierii au fost nevoiți să irige încă din luna aprilie, pe de altă parte au fost apoi săptămâni întregi în care a plouat abundent. În unele localități, ploaia nu a fost curată ci însoțită de grindină, spre disperarea agricultorilor. La Buzău, cea mai proastă cultură este rapița. Din cele 20.000 de hectare câte ar fi trebuit însămânțate în toamnă au ajuns să fie în final cultivate și productive doar puțin peste 3000. Producția medie la hectar a fost cuprinsă între 1200 și  2500 de kilograme la hectar și din cauza anului agricol extrem de greu nici măcar marii fermieri nu au reușit să aibă recolte mai bune.
„Cultura de rapiță a avut cel mai mult de suferit. Avem, pe județ, mai puțin de 3500 de hectare. În schimb, culturile semănate în primăvară, beneficiază de aportul apei, din cea căzută din precipitații și aici putem să ne mândrim că avem culturi de porumb și de floarea-soarelui foarte, foarte frumoase. Este muncă, anul acesta vom avea un record absolut în ceea ce privește producțiile la porumb și chiar și floarea-soarelui. Sigur că vremea este destul de atipică, au fost și ceva pierderi în ceea ce privesc căderile de grindină pe anumite culturi, mai puțin pe cele de cereale, cât afectând mai mult pe partea legumicolă. Aici ne referim, dacă e să dăm un exemplu, în special la pepeni și livezi, livezi de cireși, de cais și de măr.”, a declarat directorul Direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea.
Producțiile la restul păioaselor sunt acceptabile, diferă însă de la zonă la zonă, în funcție de investițiile făcute de fiecare agricultor.
„Anul agricol 2018-2019 a fost și este un an destul de atipic, în sensul în care, culturile de toamnă au fost semănate într-un deficit de apă extrem, culturile au răsărit practic în anul următor, deci în februarie, începutul lui martie. Cu toate astea, ploile din primăvară au recuperat, au făcut ca și culturile să recupereze acest decalaj și ne aflăm acum în plin moment de recoltare a culturilor de păioase, în care producțiile variază de la 4 tone spre 6 tone și jumătate, chiar și 7 tone. Sigur, nu mai avem culturi cu producții foarte mari, cum au fost anul trecut când la grâu s-au obținut 8 tone, 8 tone și jumătate, vârf de producție.”, a mai spus Cosmin Florea.
Pe vreme schimbătoare, deloc favorabilă plantelor, fermierii au fost nevoiți să facă și tratamente suplimentare pentru că s-au confruntat cu un val de boli și dăunători, iar buruienile au invadat pur și simplu terenurile. Asta a însemnat cheltuieli suplimentare, bani pe care cei care nu i-au avut acum abia dacă au ce culege de pe câmp. 
„Agricultura, dacă nu ai putere financiară, ori o faci, ori n-o faci. Deci să o faci cu jumătate de măsură, dacă o verigă lipsește, tratamentul, sămânța, sau în special îngrășămintele, automat nu sunt producțiile scontate. Deci pe mine mă costă la hectar, la păioase, în jur de 3500-4000. Ajung la cultura de soia și la cultura de porumb la 4500. Media, fermierul care, chiar dacă închiriază utilaje, se duce la jumătate undeva. Noi, marii fermieri, avem costul mult mai mare datorită investițiilor. Deci avem cel puțin 38% amortizarea. Cei care investesc mai puțin, automat scot și producții mai mici.”, a explicat Mihai Afiliu, fermier din județul Buzău.
La păioase producțiile au fost mulțumitoare. De exemplu, la grâu s-au obținut până la 4500 de kilograme la hectar, în schimb marii fermieri din Buzău au reușit să urce producțiile până aproape de 6 tone la hectar. În jur de 4 tone la hectar s-au recoltat la orzoaică de toamnă dar și la cultura de orz. Etichete: agricultura |  atipic |  buzoiană
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU