26 [OCT 17] ACTUALITATE Buzau
Joi, 26 octombrie 2017

Aleşii locali au ajuns la mîna grupurilor de interese pentru asigurarea majorităţilor în consilii?

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
0 voturi 1013 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Un material publicat, recent, de cotidianul Şansa Buzoiană, cu privire la faptul că actualul act normativ îi pune pe aleşii locali în postura de a fi la mîna unor grupuri de interese ilegitime a stîrnit mii de pasiuni şi comentarii în lume politică, dar şi în rîndurile opiniei publice apolitice.  
Studierea reacţiilor pro şi contra a arătat că, în mod îmbucurător, o anumită preocupare a oamenilor simpli, fără interese politice, ori de altă natură, de a studia şi de a se implica în viaţa comunităţii. Ceea ce e un semn că demonstraţia, în această ţară, este încă, vie, dar perfectabilă. Spuneam, aşadar, în articolul respectiv că aleşii locali, fie ei consilieri locali, comunali, orşeneşti, municipali sau judeţeni, riscă, potrivit legii, suscitate, să-şi piardă sprijinul politic şi pe cale de consecinţă, în baza unui "vot în grup" dictat de aşa numitele "grupuri de interese ilegitime" mandatele de consilieri dacă nu respectă "ordinul de partid". Chiar dacă au în spate legitimitatea votului popular dat de zeci de mii de voturi. Prin urmare, conceptul de "vot din conştiinţă" devine golit de conţinut.  
În aceste condiţii consilierul are două variante. Să respecte ordinul de partid, care de multe ori e rezultatul, care de multe ori e rezultatul unui acţiuni directe executate de multele grupuri de interese fie "să iasă din rînd" şi atunbci îşi poate pierde sprijinul politic şi, ulterior, mandatul votînd conform propriei conştiinţe. Altminteri, avem deja destule exemple de "nealiniaţi" care şi-au pierdut mandatele, inclusiv la Buzău.

Ce spun susţinătorii actualei Legi a alegerilor locale

Există însă şi păreri contrare care spun să actuala Lege a alegerilor locale este bună în forma actuală. Argumentaţia se bazează pe conceptul de "disciplină de partid", care, pe scurt obligă orice membru al unui partid politic să asume această disciplină din momentul în care a acceptat să candideze pe o listă de partid. În plus, argumentaţia mai arată că în lipsa "disciplinei de partid" ar fi destul de dificilă crearea unor majorităţi în consilii, mai ales a celor "calificate", avînd o hotărîre care ţine de patrimoniu  au nevoie de două treimi din numărul aleşilor locali. Mai mult, grupurile de interese nu vom  negocia cu liderii şi vor lua, "om la om" consilierii, astfel că afacerile cu bani publici se vor face ca şi pînă atunci. Observăm, aşadar, că lucrurile sînt, într-adevăr destul de complicate, însă, în esenţă, lucrurile pot regla în condiţiile în care societatea va reuşi să genereze o "ofertă electorală" formată din partide şi candidaţi care să înţeleagă rostul de "adevărată clasă politică". Pînă acolo, mai este, însă, mult de mers.Etichete: ajuns |  Aleşii |  asigurarea |  consilii |  grupurilor |  interese |  locali |  majorităţilor |  pentru
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU