ACTUALITATE
Curs valutar:
4.6639
4.1179
18 noiembrie 2018 Ultimul update: 16:36
12h 35' ACTUALITATE Buzau
Marţi, 06 noiembrie 2018

Alertă! S-a confirmat focarul de pestă africană de la Beceni

Elena Petre alte articole de Elena Petre
0 voturi 828 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro
UPDATE [12:35] 07 NOV 2018 ›
Bănuielile s-au adeverit. În judeţul Buzău a fost confirmat un nou focar de pestă porcină africană, la Beceni.
Problemele au apărut în ultimele zile, cînd animalele pe care buzoianul le creştea lîngă casă au început să dea semne de boală. În doar cîteva zile, atît porcii adulţi cît şi cei de lapte au murit, ceea ce l-a determinat pe gospodar să anunţe de urgenţă medicul veterinar. Astfel că ieri, specialiştii sanitar-veterinari s-au prezentat de urgenţă la locuinţa respectivă. Au prelevat probe de la animalele moarte şi, totodată, au sacrificat preventiv şi ceilalţi doi porci care rămăseseră în viaţă după cum afirmă directorul DSVSA Buzău, Marijan Milea.

Între timp, probele prelevate au fost trimise la laboratorul de la Bucureşti, iar rezultatele au arătat că este vorba despre pesta porcină. În gospodăria unde au fost semnalate problemele s-au luat măsuri de urgenţă pentru prevenirea răspândirii virusului.
 
Autorităţile sanitar-veterinare nu ştiu deocamdată cum a ajuns virusul la Beceni. Există doar scenarii și presupuneri, însă veterinarii şi poliţiştii fac investigaţii pentru a afla clar de unde a venit virusul pestei porcine în comnuna Beceni. 
 
Şi Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor s-a reunit în şedinţă şi a fost adoptat un nou plan de măsuri menite să prevină răspîndirea virusului pestei porcine în judeţ. S-au luat măsuri suplimentare şi cu privire la prevenirea răspîndirii virusului de către porcii mistreţi, ţinând cont că în fondurile de vînătoare de la graniţa Buzăului cu celelalte judeţe în care pesta face ravagii, zeci de cazuri de boală au fost confirmate la sălbăticiuni. Săptămâna trecută, în doar cîteva zile, 17 porci mistreţi din Ialomiţa au fost diagnosticaţi cu pestă. Pentru a împiedica sălbăticiunile să aducă virusul în Buzău, autorităţile au dispus săptămîna trecută ca administratorii fondurilor de vînătoare să analizeze atent situaţia din teren şi să vină cu o analiză de risc a zonelor în care ar putea exista o populație crescută de porci mistreți. Analiza a fost efectuată aşa că astăzi membrii Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor s-au reunit în şedinţă pentru a aproba noul plan de măsuri preventive.
În județul Buzau, focare de pestă porcină au fost confirmate până acum în localitățile Puiești, Balta Albă, Pănătău și Lunca, în toate cazurile autoritățile luînd decizia sacrificării doar a animalelor din gospodăriile afectate.

Noi suspiciuni de pestă porcină africană în judeţul Buzău. Alarma s-a dat la Beceni, în satul Dimiana, după ce mai mulţi porci crescuţi de un localnic în gospodărie au murit.

Problemele au apărut în ultimele zile, când animalele pe care buzoianul le creştea lângă casă au încpeut să dea semne de boală. În doar câteva zile, atât porcii adulţi cât şi cei de lapte au murit, ceea ce l-a determinat pe gospodar să anunţe de urgenţă medicul veterinar. Astfel că ieri, specialiştii sanitar veterinari s-au prezentat de urgenţă la locuinţa respectivă. Au prelevat probe de la animalele moarte şi totodată au sacrificat preventiv şi ceilalţi doi porci care rămăseseră în viaţă. S-au luat măsuri de dezinfectare a gospodăriei, iar astăzi inspectorii sanitar veterinari se vor întoarce la Beceni pentru o nouă dezinfecţie, după cum precizează purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca. Tot astăzi, după-amiază sunt aşteptate rezultatele analizelor de laborator efectuate la Bucureşti, pentru a se şti clar dacă este vorba de pestă porcină africană.

Între timp, astăzi, membrii Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor s-au reunit în şedinţă şi au adoptat un nou plan de măsuri menite să prevină răspândirea virusului pestei porcine în judeţ. S-au luat măsuri suplimentare cu privire la prevenirea răspândirii virusului de către porcii mistreţi, ţinând cont că în fondurile de vânătoare de la graniţa Buzăului cu celelalte judeţe în care pesta face ravagii, zeci de cazuri de boală au fost confirmate la sălbăticiuni. Săptămân trecută, în doar câteva zile, 17 porci mistreţi din Ialomiţa au fost diagnosticaţi cu pestă. Pentru a împiedica sălbăticiunile să aducă virusul în Buzău, autorităţile au dispus săptămâa trecută ca administratorii fondurilor de vânătoare să analizeze atent situaţia din teren şi să vină cu o analiză de risc a zonelor în care ar putea exista o populație crescută de porci mistreți. Analiza a fost efectuată aşa că astăzi membrii Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor s-au reunit în şedinţă pentru a aporba noul plan de măsuri preventive.

În județul Buzau, focare de pestă porcină au fost confirmate până acum în localitățile Puiești, Balta Albă, Pănătău și Lunca, în toate cazurile autoritățile luînd decizia sacrificării doar a animalelor din gospodăriile afectate.Etichete: africană |  Alertă |  Beceni |  pestă |  suspiciuni
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

15 noi 2018 [15:49]  PUBLICITATE BUZAU

(P) S.C. RECOMPLAST S.R.L., ANUNŢ DE PRESĂ PRIVIND ANGAJARE PERSONAL

S.C. RECOMPLAST S.R.L., anunţ de presă privind[...]
298 vizualizari Citeste tot
15 noi 2018 [15:48]  PUBLICITATE BUZAU

(P) S.C. RECMET S.R.L., ANUNŢ DE PRESĂ PRIVIND ANGAJARE PERSONAL

S.C. Recmet S.R.L., anunţ de[...]
331 vizualizari Citeste tot
15 noi 2018 [09:53]  MONDEN BUZAU

Dj Sava a ajuns în Bahrain

272 vizualizari Citeste tot
15 noi 2018 [00:27]  ACTUALITATE BUZAU

Cine a certificat european covrigii de Buzău

609 vizualizari Citeste tot
15 noi 2018 [00:16]  ACTUALITATE BUZAU

Cine vrea să lucreze în Palatul Comunal?

1075 vizualizari Citeste tot
14 noi 2018 [10:41]  ACTUALITATE BUZAU

Perchezitii la palatul cu turnulete al lui Vanghele

753 vizualizari Citeste tot
14 noi 2018 [09:37]  MONDEN BUZAU

Buzoianca Andreea Balaban, starul din social media

361 vizualizari Citeste tot
14 noi 2018 [08:05]  SPORT BUZAU

Cum merg lucrările la viitoarea bază sportivă LPS

1761 vizualizari Citeste tot
14 noi 2018 [07:57]  POLITIC BUZAU

Cum se pregătesc partidele pentru europarlamentare

330 vizualizari Citeste tot
13 noi 2018 [10:23]  ACTUALITATE BUZAU

Buzăul, premiat pentru proiectul de Centenar

495 vizualizari Citeste tot
13 noi 2018 [08:55]  MONDEN BUZAU

Chef Aida Parascan s-a măritat în secret

412 vizualizari Citeste tot

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU