04 [SEP 19] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 04 septembrie 2019

Alertă de pestă! Un nou val lovește Buzăul

Cătălina Jingoiu alte articole de Cătălina Jingoiu
0 voturi 2705 vizualizari 0 comentarii business2b@focustv.ro

Un al doilea val de pestă porcină se abate, cu repeziciune, asupra județelor din sud-estul țării. Autoritățile sanitar-veterinare sunt în alertă din cauza modului extrem de rapid cu care se descoperă noi focare. Buzăul deține un nedorit loc unu în ceea ce privește numărul de focare active în gospodării-peste 50 – în timp ce în mediul silvatic sunt semnalate 21 de cazuri la mistreți.

La o ultimă analiză, în cadrul Comitetului Local de Combatere a Bolilor de la nivelul județului Buzău, s-a concluzionat că evoluția cazurilor de pestă porcină este îngrijorătoare, pe un trend ascendent. Situația este cauzată, în principal, de nerespectarea restricțiilor impuse de autoritățile sanitar-veterinare acolo unde au fost semnalate focare. Populația încalcă, în principal, restricțiile privind vânzarea sau cumpărarea porcilor din zone de focar.

Din rațiuni care urmăresc limitarea răspândirii virusului pestei porcine, la nivelul jduețului Buzău, autoritățile au decis să nu treacă la sacrificări în masă. Decizia CLCB a fost luată, pe de o parte, pe considerentul că sacrificarea ar implica despăgubiri cu o valoare mare, dar, pe de altă parte, având în vedere riscul ca personalul implicat în sacrificări să favorizeze circulația virusului către noi zone.
În ceea ce privește despăgubirile acordate până acum, județul Buzău se află pe locul 5 în regiune, cu o sumă totală de 15 080 lei, pentru porcinele sacrificate în 8 gospodării.Etichete: Buzau |  despagubiri  |  focare |  pesta porcina
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU