06 [SEP 19] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 06 septembrie 2019

Alarmă! Opriţi aventura periculoasă a cazanului din Dorobanţi!

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
8 voturi 3273 vizualizari 1 comentariu doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

 Montarea în mare grabă a unui cazan asamblat în cartierul Dorobanţi cu care conducerea administraţiei oraşului afirmă că va produce apă caldă şi căldură la iarnă în sistem centralizat se dovedeşte, de la o oră la alta că bulversează un întreg oraş. Sistemul face  un zgomot infernal şi  emana noxe despre care nimeni nu ştie cît de grav pot afecta pe riverani şi nu numai. Şi, în general, a zăpăcit un întreg oraş. Criza sistemului centralizat, pe care n-are importanţă cine a generat-o, produce, după cum se vede, efecte în toate structurile sociale ale municipiului reşedinţă de judeţ. În acest moment, iată, nimeni nu a lămurit serios  opinia publică dacă sistemul montat într-o zonă intens locuită, înconjurată de şcoli şi grădiniţe are impact negativ, şi, mai ales, ce fel de impact. Ceea ce poate observa, însă, orice buzoian este că în jurul cazanului este un zgomot insuportabil, iar coşul de emanare a gazelor arse, mult prea scund, lasă noxele să fie împrăştiate în tot oraşul.    Toate cele de mai sus nu trebuie demonstrate fiind de domeniul evidenţei. În aceste condiţii instituţiile statului sînt obligate să lămurească buzoienii privind siguranţa acestui cazan montat, ceea ce nu s-a mai făcut de 30 de ani nicăieri în Europa civilizată, zonă din care pretindem că facem parte, într-o zona rezidenţială, din mijlocul oraşului. 
Cine să ne lămurească? 
Într-o ţară normală, autorităţile locale şi instituţiile comunică opiniei publice de cîte ori este nevoie, informaţiile şi explicaţiile acţiunilor lor. În cazul de faţă, Primăria, care a decis şi a acţionat în această criză, R.A.M. şi Garda de Mediu, Agenţia de Mediu, Direcţia de Sănătate Publică, I.S.C.I.R. şi altele, sînt obligate să explice buzoienilor dacă ansamblul din Dorobanţi este conform cu legile în vigoare şi nu este periculos pentru buzoieni. 
Spunem acestea tocmai pentru că nu vrem nici să facem acuzaţii, dar nici să ne prefacem că în Dorobanţi nu sînt probleme. Concret dl. Aurel Gubandru, şeful R.A.M., trebuie să prezinte public, într-o conferinţă de presă, proiectul lucrărilor, analiza de impact şi aprobarle si avizele care stau la baza montării cazanului în cartierul Dorobanţi. De asemenea, reprezentanţii Gărzii de Mediu, Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Direcţiei de Sănătate Publică, I.S.C.I.R. şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă trebuie să explice buzoienilor dacă şi ce măsurători specifice s-au făcut şi ce documente de funcţionare s-au dat şi dacă întreg ansamblul este sigur în exploatare.În plus, inginerii R.A.M. şi chiar primarul Buzăului trebuie să iasă public să explice, punct cu punct, de ce s-au luat anumite decizii şi cum funcţionează acum sistemul ,cum va funcţiona la iarnă ş.a.m.d. Şi cît costă totul, bineînţeles, pentru că este vorba despre bani publici. 
Dacă nu... 
Consecinţele deciziilor de pînă acum se ştiu, sistemul centralizat produce apă caldă, nu suficientă, nici cantitativ şi nici calitativ, e zgomotos şi generează noxe. Preţul construirii ansamblului, încă nu-l ştim. Altfel, constatăm numeroase efecte in intreg orasul cum ar fi  că preţul montării centralelor de apartament a sărit în aer, iar programările la firmele de specialitate se întind pînă în decembrie. Pentru unele persoane, mai ales cele în vîrstă, deranjul montării unei surse alternative de încălzire este semnificativ. Mai mult, în acest moment, nimeni nu ştie cîte familii mai sînt branşate la sistemul centralizat şi mai ales dacă reţeaua de transport a gazului metan va face faţă măririi cererii. Cu alte cuvinte creşterea exponenţială a consumului cauzat de noile centrale de apartament, convectoare sau aragazuri şi alte arzătoare empirice puse la lucru la iarnă vor avea gaz suficient? Nimeni nu ştie, deci, dacă reţeaua de gaze va face faţă noului consum. Iar dacă nu? 
 Într-o altă ordine de idei mai trebuie spus că înconjurarea de către grupuri de yesmani a unor oameni cu decizie a fost, este şi va fi extrem de periculoasă. Totodată, tăcerea unor instituţii ori neimplicarea lor în verificări a unor creaţii care ne pot pune viaţa şi sănătatea în pericol ori emiterea unor documente "de frică" ori "cu ochii închişi" se numeşte complicitate. La fel ca în cazul scandalului de la Caracal.Etichete: Alarmă |  aventura |  cazanului |  Dorobanţi |  Opriţi |  periculoasă
Voteaza articolul: bun: 5  |  slab: 3   2

Comentarii

Păduraru
06 septembrie 2019
În şedinţa CLM din 23.08.2019 a fost prezentat un material cu îngrijorările buzoienilor din zona P.T.4 din Dorobanţi 1. Conducătorii oraşului au spus că sunt doar simple exagerări. Azi se împlinesc două săptămâni de când primarul şi CLM au luat la cunoştinţă de îgrijorările locuitorilor din zonă. CE AU FĂCUT? NIMIC!


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU