10 [OCT 19] ACTUALITATE Buzau
Joi, 10 octombrie 2019

Ajutor de la stat! Cine va putea primi lunar 1000 de euro

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 2629 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Fermierii, stimulați cu subvenții să aducă mai devreme pe piață și alte legume românești decât tomate. Ministerul Agricultorii ar putea acorda, începând de anul viitor, ajutoare financiare și pentru ardeii, vinetele și castraveții vânduți între 1 mai și 1 iunie, cu câteva săptămâni mai devreme decât ajung acum pe tarabe. Măsura, menită să stimuleze producția autohtonă de legume,  este bine primită de legumicultori. Ei spun că aceste legume sunt foarte sensibile la frig și fără căldură în solarii nu ar rezista, așa că subvențiile le-ar fi de mare ajutor ca să suporte mai ușor costurile cu încălzirea.

Mircea Tatu, legumicultor în comuna Cochirleanca, are un hectar de solarii în care se găsesc legume de primăvara devreme până aproape de Crăciun. Primele se coc tomatele, iar cu ajutorul celor 3000 de euro de la stat, fermierul reușește să ducă legumele românești la piață încă din luna martie. „ Este un ajutor foarte bun pentru noi, altfel nu cred că am reuși să scoatem atât de devreme: anul trecut, de exemplu, pe 28 martie am fost în piață! Deja comercializam! E un ajutor destul de bun pentru noi.”   a declarat Mircea Tatu, legumicultor din Cochirleanca.
Întreaga subvenție pe care o primește de la stat o folosește pentru a acoperi costurile cu încălzirea, care ajung la aproape 4000 de euro pentru un solar de o mie de metri pătrați. Adică foarte mari, fapt care nu-i permite să încălzească toate solariile. De anul viitor însă, Ministerul Agriculturii vrea să vină în ajutorul acestor fermieri cărora intenționează să le ofere subvenții și pentru ardei, vănâtă și castraveți.
Banii vin însă doar cu respectarea anumitor condiţii. Legumele trebuie cultivate pe o suprafaţă de cel puţin 1.000 de metri pătraţi, de pe care fermierul trebuie să obţină o producţie minimă. Mai mult, legumele trebuie vândute cu două săptămâni înainte de începerea sezonului. De exemplu, castraveţii până la 1 mai, iar vinetele până la 1 iunie „ Noi ne încadrăm fără probleme: putem suplimenta și un pic de căldură. Anul trecut am ieșit tot la fel, până-n 1 Mai: după 20 să zic. Fără probleme – eu zic – am putea să ne descurcăm, cu un pic de ajutor ca să putem suplimenta un pic de căldură. Că, la fel, nu poți să ieși cu o cantitate mare până la 1 mai fără să ai solariile încălzite. Nici condițiile, nici cantitățile nu sunt greu de îndeplinit, deci, este o măsură bună.” a mai declarat legumicultorul buzoian, Mircea Tatu.  Ca și în cazul subvenției la tomate, întreaga sumă primită de la stat s-ar duce pe asigurarea încălzirii, mai ales că fără căldură castraveții și ardeii nu ar rezista.
„ Numai cu încălzire! Neîncălziți - nu se poate! Ei sunt foarte pretențioși la frig! Vedeți? Și acum: a scăzut puțin temperatura – deja nu mai produc! Totuși, prețurile sunt cam mari: cred că sunt mai pretențioși decât roșiile la căldură! Oricum, neîncălziți, nu se face” a mai declarat Mircea Tatu.
Fermierul buzoian cheltuiește anual pentru încălzirea solariilor circa 10.000 de euro, din care, în prezent doar 3000 de euro sunt acoperiți de subvențiile pentru tomate. De exemplu, acum déjà a cumpărat combustibilul pentru că de săptămâna viitoare va da drumul la căldură pentru pregătirea răsadurilor.
Dacă proiectul ministerului Agriculturii privind acordarea subvențiilor la ardei, vinete  și castraveți devine lege, anul viitor se vor aloca 30 milioane euro pentru aceste subvenţii. Indiferent pentru ce culturi vor opta femierii- roşii, ardei, castraveţi sau vinete- sprijinul nu poate depăşi 20.000 de euro pe parcursul a trei ani.
Etichete: Ajutor |  lunar |  primi |  putea
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

13 noi 2019 [14:56]  ACTUALITATE BUZAU

Buzăul se pregătește pentru sărbătorile de iarnă

1276 vizualizari Citeste tot
13 noi 2019 [14:40]  ACTUALITATE BUZAU

Ce se întâmplă de joi cu podul Metalurgica

644 vizualizari Citeste tot
13 noi 2019 [10:41]  ACTUALITATE BUZAU

Sânge de la polițiști VIDEO

835 vizualizari Citeste tot
12 noi 2019 [14:35]  ACTUALITATE BUZAU

Se schimbă vremea. VÂNT PUTERNIC

815 vizualizari Citeste tot
12 noi 2019 [14:11]  ACTUALITATE BUZAU

Impact frontal. Doi șoferi la spital

743 vizualizari Citeste tot
12 noi 2019 [10:10]  ACTUALITATE BUZAU

Ce taxă importantă ar putea dispărea

774 vizualizari Citeste tot
Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU