11 [IUN 19] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 11 iunie 2019

Agricultorii, cu ochii pe cer, disperați de ploi

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 1166 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro
Agricultorii, cu ochii pe cer, disperați de ploi

S-au bucurat că au scăpat de grindină, dar s-au ales cu boli din cauza ploilor abundente. A fost o primăvară încărcată de precipitații, iar cantitatea de apă căzută în județul Buzău a atins valori record. Și cum ce e mult strică, așa s-a întâmplat și în cazul culturilor de păioase, de rapiță și floarea soarelui care deși au avut o dezvoltare foarte bună, sunt amenințate de bolile cauzate de umiditatea în exces. Pentru a nu-și pierde recoltele, fermierii au acționat deja cu aviotratamente fitosanitare astfel că se așteaptă și la producții pe măsura investițiilor făcute în întreținere. Primele roade vor fi culese până la finalul acestei luni când pe câmp vor intra combinele la treieratul rapiței și al orzului înființat în toamnă. 
 
Câmpurile au înverzit, iar recoltele sunt dezvoltate ca la carte, însă pentru ca producțiile să fie mulțumitoare, fermierii mai au de trecut un hop: umiditatea crescută din sol cauzată de cantitățile record de precipitații căzute în această primăvară. Culturile au un grad ridicat de umiditate și asta înseamnă un risc crescut de boli. Directorul Direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea, spune că există o presiune excesivă pe plante acum, din cauza umidității excesive. O valoare a umidității de 80% înseamnă condiții propice dezvoltării unor boli, iar combaterea acestora presupune ca inginerii să fie bine pregătiți și să investească suplimentar.       
Problema identificată de fermieri în condițiile ploilor excesive o constituie faptul că determină creșterea buruienilor și apariția ciupercilor, iar specialiștii trebuie să fie atenți la tratamentele de erbicidare și la cele pentru boli foliare. 
Unul dintre fermierii din județul Buzău ce deține culturi de floarea-soarelui a declarat că va face, pe cele peste 270 de hectare, un tratament special, acesta fiind necesar întrucât umiditatea și densitatea culturilor se află la un nivel ridicat. El a menționat că floarea soarelui, orzoaica și grâul sunt bine dezvoltate și a aplicat tratamente din avion pentru ploșnița la grâu și la orz, dar și pentru culturile de floarea soarelui. Întreținerea culturilor, însă, a mai precizat agricultorul, costă foarte mult un producător, în raport cu prețul cerealelor, ceea ce face ca un fermier să iasă în pagubă la final, când se trage linie. 
Peste câteva zile va începe și primul recoltat. Fermierii pregătesc utilajele și sunt cu ochii pe cer pentru ca ploile să nu le încurce calculele chiar înainte de a-și strânge roadele de pe câmp. Rapița și orzul sunt primele lanuri în care vor intra combinele, și chiar dacă fermierii se așteaptă la producții bune, din păcate, suprafețele rămase în picioare după seceta din toamnă sunt de patru ori mai mici decât cele de anul trecut. Valeriu Alecu, fermier din Smeeni, a menționat că anul trecut rapița acoperea în jur de 19 000 de hectare.
Cei care au vrut să stea totuși fără nicio grijă și-au asigurat culturile și au profitat, totodată, de ajutorul oferit în premieră de statul român prin intermediul Oficiului Județean pentru Finanțare Investitiilor Rurale . Este vorba despre decontarea cu până la 70% a sumelor cheltuite pe polițele de asigurare pentru culturile de floarea soarelui și porumb înființate în primăvară. Până acum la Buzău au fost depuse 13 contracte, din totalul de 19 depuse la nivel național. Toate dosarele au fost aprobate urmând ca fermierii, pe măsura depunerii cererilor de plată, să primească 43.615 de euro, pentru o suprafață asigurată de 4300 de hectare.
Etichete: Agricultorii |  disperați |  ochii
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU