Curs valutar:
4.6346
3.9285
15 decembrie 2017 Ultimul update: 07:48
13 [IUN 17] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 13 iunie 2017

A murit Nicu Ispas, cel mai mare ceasornicar al Buzăului

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
1 vot 2583 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro

Renumitul ceasornicar buzoian  Nicu Ispas a încetat din viaţă, marţi, la vîrstă de 95 de ani. Cu o activitate de peste 70 de ani, proprietar al unui mic atelier pe strada Tudor Vladimirescu, Nicu Ispas este o adevărată legendă a Buzăului. 

În urmă cu 10 ani, Şansa buzoiană publica un material dedicat marelui ceasornicar:  „Asaltaţi de cetăţeni odinioară, astăzi ceasornicarii nu mai sînt la căutare, deoarece la modă sînt acum noile modele, electronice. Cu toate că precizia unui ceas electronic este mai mare, în societatea de consum în care trăim este mult mai comod ca odată uzat să aruncăm ceasul la gunoi. Prin urmare, era ceasornicarilor riscă să devină istorie.

Tradiţie transmisă din generaţie în generaţie, rămasă fără ucenici
De la cele mai simple ceasuri la cele placate cu pietre preţioase şi aur, ceasurile au un atu important: măsoară timpul vieţii şi, de aceea, au o încărcătură emoţională importantă. Din păcate, puţini ştiu să aprecieze un ceas de valoare care trebuie căutat nu după materialele din care este confecţionat şi cît de la modă este, ci după "melodia tic-tacului" şi po¬vestea sa.

Ceasuri mici, ceasuri mari, toate sub aripa lui Cronos
Dacă orologiul de la Palatul Comunal are istoria sa şi încîntă prin melodia "Hai Buzău, Buzău" de la fiecare oră fixă, celelalte ceasuri mecanice, fiecare cu melodiile lor, au o istorie şi încărcătură deosebită. "Mecanismul iniţial al ceasului de la Palat a fost făcut de nemţi, dar, din păcate, a dispărut imediat după cel de-al II-lea Război Mondial. Era un model deosebit de precis, cu ciocănele şi clopote. Prin anul 1997, eu am refăcut vechiul mecanism găsit în turnul Palatului, printr-o mică invenţie, înlocuind o roată cu nituri care asigură mişcarea mecanismului întreg. Aş putea zice că mecanismul nemţesc de precizie a fost îmbunătăţit şi reparat de mînile şi mintea unui român.", ne mărturiseşte cu entuziasm 
Constantin Suditu, ceasornicarul din Palatul Comunal.

Ceasornicarul are propriile repere ale valorilor
Din păcate, odată cu ceasurile moderne dispar şi poveştile legate de vechile orologii mecanice. "Vi-ziunea săracului este aceea a ceasurilor mai ieftine şi uşor de procurat, respectiv cele electronice. Dar această viziune nu este tocmai normală, deoarece nu întodeauna ceasurile electronice sînt şi cele mai bune. Dacă ne gîndim la renumitele ceasuri elveţiene, cărora le-au mers faima datorită preciziei cu care măsurau timpul şi care aveau o lucrătură deosebită, prin comparaţie cu kitsch-urile electronice de acum, vom vedea de fapt evoluţie a gîndirii omului", ne spune unul dintre cei mai vechi ceasornicari din Buzău, Nicu Ispas.
Dacă odinioară ceasurile mecanice erau emblema oamenilor care se respectă, acum cele mai noi modele, electronice, sînt căutate de mai marii zilei. Oricine are un ceas strălucitor la mînă este privit oarecum altfel. Ceasul mecanic de marcă este un fel de blazon care îi conferă purtătorului un statut special. Puţini ştiu însă că ceasurile placate cu aur, de fapt, în interior au acelaşi mecanism ca celelalte neplacate. "Aurul în stare pură nu este un material bun pentru mecanismele ceasurilor mecanice, de aceea mulţi confundă placarea cu aur cu ceea ce este în interior", spune şi Liliana Danciu, ceasornicar. Concluzia ar fi că, între istorie şi modernitate, fiecare alege ceea ce i se potriveşte şi nu neapărat ceea ce-şi poate permite la un moment dat”.

 Etichete: Buzăului |  ceasornicar |  Ispas |  murit
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

14 dec 2017 [07:26]  ACTUALITATE BUZAU

De ce se intră cu maşinile în curtile şcolilor?

421 vizualizari Citeste tot
13 dec 2017 [10:12]  MONDEN BUZAU

RUSLAN LAZARIN, în studioul Focus FM

270 vizualizari Citeste tot
13 dec 2017 [07:57]  ACTUALITATE BUZAU

Cit costa primii braduti de Craciun

280 vizualizari Citeste tot

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU