21 [AUG 18] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 21 august 2018

209 posturi plus 670 "mozaic"/Vai, mama suplinirii în învăţământ!

Sorin Dinco alte articole de Sorin Dinco
0 voturi 1880 vizualizari 0 comentarii

Posturile rămase vacante după repartizarea candidaţilor care au susţinut concursul naţional de titularizare îşi aşteaptă doritorii de muncă la catedră. Pe 23 şi 24 august, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Buzău înregistrează cererilele suplinitorilor calificaţi, în curs de calificare şi necalificaţi.

 


Deşi oferta este de doar 209 de posturi complete care pot fi ocupate pe perioadă determinată - contract pe un an cu posibilitate de prelungire dacă postul va fi, ulterior, ocupat de un titular – cei de la IŞJ se aşteaptă la o concurenţă mare, după ce Titularizarea 2018 nu a rezolvat decât o treime dintre cei care au primit note peste 7 şi au avut şi şansa prinderii unui post cu viabilitate de cel puţin între 2 şi 4 ani.


Repartizarea suplinitorilor calificaţi se va face în şedinţe publice găzduite de Şcoala 15 Buzău, pe 28 şi 29 august. Prioritate au candidaţii care s-au prezentat la concursul de titularizare din această vară şi au luat note peste 7, după care urmează candidaţii peste acelaşi prag de note de la sesiunile precedente, şi abia apoi cei care au luat note peste 5.


Situaţia se “îngroaşă” în zona posturilor incomplete. Lista pentru judeţul Buzău arată peste 670 de astfel de posibilităţi, însă, în cazul lor, suplinirea înseamnă, de cele mai multe ori, opţiunea candidatului pentru a preda în unităţi de învăţământ din localităţi diferite, pentru a reuşi să-şi completeze o normă didactică de minim 18 ore pe săptămână. Nu rare sunt cazurile când aceste norme sunt “mozaic”, adică sunt compuse din predarea unor discipline diferite, în cel mai fericit caz cât mai apropiate de aria de calificare a suplinitorului.


Cum posturile în discuţie presupun eforturi de deplasare deosebite pentru absolvenţi de învăţământ superior a căror primă şansă de a intra în câmpul muncii ar fi predarea la catedră, IŞJ e nevoit să apeleze la pensionari şi la suplinitori necalificaţi. Imaginea de ansamblu asupra calităţii noilor veniţi la catedră, pentru anul şcolar 2018-2019, se va putea vedea abia din octombrie, mişcarea personalului didactic – în special, problemele cu ocuparea catedrelor nedorite - continuând chiar şi după începerea predării, anul acesta, pe 10 septembrie.
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU